Новите цени на таксиметровите услуги в Благоевград влизат от май

Цените на таксиметровите услуги в Благоевград ще се увеличат в началото на май, заради промени в нормативната база. В края на януари транспортният министър подписа Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 за извършване на таксиметров превоз на пътници. Малко по-късно, през февруари, тя бе обнародвана и в „Държавен вестник“. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от транспортното министерство.

Припомняме, че промените станаха факт след продължителни обсъждания с браншовите организации. И след дългоочакваното решение на Комисията за защита на конкуренцията да се даде „зелена светлина“.

Едни от основните изменения в наредбата произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози. Чрез този нормативен акт на общинските администрации се причислява регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници, съобщи БНР.

Досега Изпълнителна агенция Автомобилна администрация издаваше разрешителното за превозвач, а регистрацията на превозните средства – в общините. Сега и двете функции ще се случват само в общините, а документите вече ще се прехвърлят електронно.

За община Благоевград очакваната първоначална цена ще бъде 1.50 лв., информира председателят на местното Сдружение на таксиметровите превозвачи, Росен Начев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *