Новите „пирати“: 120 000 домакинства гледат „безплатна“ TV с бокс в мрежата

Новите „пирати“: 120 000 домакинства гледат „безплатна“ TV с бокс в мрежата

Минимум 120 000 домакинства у нас гледат така наречената „безплатна“ телевизия с IPTV боксове в мрежата. Устройствата често се рекламират в социалните мрежи, но всъщност това е нов вид пиратство, защото се ползва съдържание, без да се заплаща. Това сочи проучването на Alpha Research по поръчка на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО).

Друг проблем на този пазар е, че между 120 и 314 хил. домакинства ползват услугите на нелегален доставчик на TV. “Този проблем ще продължи да се задълбочава и ще влияе на целия бранш, защото тези оператори

не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки

заплати“, коментира председателят на БАБТО Ангел Василев пред „Инвестор“.

Общо 2,42 млн. абонати в страната използват платена телевизионна услуга, а 87 на сто от тях имат сключен договор с доставчик. Според проучването, проведено между ноември и декември 2020 г. в малки и големи населени места в България, пазарът се развива особено динамично, но все още има и сив сектор, който заема значителен дял.

Същевременно все повече хора се насочват към онлайн платформи за достъп до съдържание. Това пък определя и промяна в нагласите на клиентите на големите доставчици, които

не желаят да плащат за пакетни програми

От своя страна всички големи медийни компании развиват активно собствени платформи за директен стрийминг, залагайки на абонаментен бизнес модел. Проучването показва, че техните услуги се ползват от 8,75% (близо 17 хил. домакинства), които гледат платена телевизия през свързани устройства. Стрийминг услуги използват повече от 300 хил. домакинства. Най-голям интерес има към HBO GO (6,10%), Diema Extra play (3,7%), Netflix (3%) и Voyo (2,2%).

Същевременно 60% от домакинствата в страната получават сигнала си по кабел.

9,4 на сто залагат на мобилен интернет през флашка

или SIM карта на телефона, а 6,2 на сто използват само интернет на смартфоните си от своя мобилен оператор.

На пазара оперират три големи оператора – A1, Vivacom и Bulsatcom. Те формират около 66% пазарен дял. Има десетина средни по големина оператори с малко над 13% дял. Други над 200 оператора пък си разпределят 20 на сто от пазара, но нито един от тях не надхвърля 1% от абонатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *