Новите депутати полагат клетва, Мика Зайкова открива първото заседание

Първото заседание на 45-то Народно събрание започва този четвъртък в 9,00 ч. Народните представители ще положат клетва и официално ще встъпят в правомощията си. Тържественото заседание ще се проведе в историческата сграда на площад „Народно събрание“.

По Конституция заседанието ще бъде открито от най-възрастния народен представител сред новите депутати – това е Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която е на 79 години. Новите депутати ще положат клетва и ще определят кой ще бъде председател на Народното събрание.

По традиция той е представител на най-голямата парламентарна група, но историята познава и изключения. След това ще станат ясни и ръководствата на парламентарните групи на 6-те политически сили в парламента – ГЕРБ, „Има такъв народ“, БСП, ДПС, ДБ и „Изправи се! Мутри вън“.

На тържественото заседание ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава ще направи обръщение към народа и депутатите.

По Конституция на това заседание правителството на Бойко Борисов трябва да подаде оставка пред Народното събрание. Кабинетът ще продължи да работи до избор на ново редовно правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *