Нова тревога: Нов щам на коронавируса у нас

Има нови открити варианти, които притеснаяват световните здравни власти. Това съобщи по време на брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев.

Освен познатите до сега мутации като британски, южноафрикансии, нигерийски, другите варианти се появяват и се изследват, категоричен бе директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му от Северна България са се получили данни при две жени с британсия вариант, който е мутирал. Според проф. Кантарджиев ваксините влияят на този шам, но сега случаите от областта се проучват по-интензивно.

Продължава оценката на Европейската агенция по лекарства на всички разрешени за употреба ваксини, в частност за оксфордската ваксина и тази на „Янсен“. Това съобщи директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. По думите му се анализират предоставените данни по отношение на епидемиологичните събития в отделните страни, за да се направи анализ в контекста на тежко протичане на заболяването.

Според Кирилов до средата на юни очакваме в страната ни да пристигнат 3,5 дози от ваксината на „Пфайзер“, 450 000 от „Модерна“, около 1 млн. дози от Оксфордската ваксина и около 500 000 от „Янсен“, заяви още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *