Нова тенденция: Търсят се жилища с три спални

Във високия ценови сегмент от пазара на имоти се наблюдава все по-отчетливо търсене на къщи и апартаменти с три спални. Това важи най-вече за новото строителство и покупките за задоволяване на жилищни нужди, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Често преустройват третата спалня в кабинет, в синхрон с тенденцията за хибридна работа или работа от вкъщи.

Инвестиционно настроените купувачи традиционно се насочват към двустайни жилища на по-ранен етап от изграждане на сградите, защото цените са по-ниски. Купувачите на имоти с две или три спални за лично ползване са склонни да купуват в по-напреднал етап на строителството. Причината за това е, че те искат да добият по-ясна представа за това как ще изглежда бъдещият им дом.

Районите в София, където има най-голямо жилищно строителство, са Малинова долина, Овча купел, Кръстова вада, Витоша, Хладилника, Манастирски ливади – Изток, Младост 4, Полигона и отделни зони на широкия център. В по-високия сегмент от пазара активността е концентрирана в полите на Витоша – Камбаните, Драгалевци, Бистрица, Панчарево.

Основни купувачи във високия ценови клас са хора от високия мениджмънт или със собствен бизнес, които имат стабилни доходи и заделени средства. В същото време те се възползват от ниските лихви по кредитите.

При средния клас жилища в София важен фактор за купувачите е наличието на метро или план за изграждане на такова. Тенденцията е особено видима при Овча купел, където разширението на метрото доведе до засилено ново строителство.

Консултантите смятат, че метрото ще бъде и сред катализаторите за развитие на София на североизток. Очакват по-голяма динамика при изграждането на нови жилищни сгради в квартали като Левски и Сухата река. Овча купел ще продължи да се уплътнява, инвестиционният интерес към Горна баня също нараства.

Пазарът на имоти е достигнал своята разумна и умерена активност след периода на еуфория в годините около пандемията, посочват консултантите. Лихвите по кредитите останат под тези в Западна Европа и така стимулират пазара на имоти. Хората взимат все по-големи банкови кредити заради поскъпването на имотите и заради желанието на купувачите да имат по-голям дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *