Новата болест: Вирусът превърна всеки втори българин в хипохондрик

Заради страха от посещение при лекаря или липсата на профилактика, в годината на коронавируса се отчита спад в броя на новооткритите случаи на социалнозначими заболявания, като диабет и рак. Джипитата обаче отбелязват нова тенденция – главоломен ръст на хипохондриците. „Това е състояние, в което пациентът приема обичайни усещания като много притеснителни и ги отдават на някаква болест. И то не някаква незначителна, а страшна, смъртоносна“, обясняват медиците.

Докато преди само по време на кампаниите за безплатни профилактични прегледи някои „се разболяваха“ от рак без никакви реални симптоми, сега случаите на псевдоболни са ежедневие. Най-често става дума за убеждението, че човекът е с коронавирус, дори тестът на показва обратното. „Като четат и слушат постоянно за заразата, хората си внушават и започват да изживяват всички усещания, които предполага болестта, имитират всички оплаквания и се държат като болни. Хопохондриците често се държат като психичноболни. Голяма част от тях отказват да приемат, че имат проблем с психиката, и твърдят, че са физически болни. Когато им кажеш, че са психичноболни, те отиват при друг лекар и там започват да го тормозят“, обясняват личните лекари.

Преди пандемията това състояние не е било така разпространено. Сега хипохондриците са се увеличили поне два пъти и спокойно може да се каже, че сме свидетели на нова модерната болест.

Самовнушението, че човек е болен от коронавирус, води до системни отсъствия от работа, непълноценни контакти в семейството и харченето на пари на вятъра за ненужно лечение. При другите болести, различни от коронавируса, има случаи и на подлагане на операции. Хипохондриците толкова добре имитират симптоми на заболяването, че често заблуждават лекарите, които не ги познават, обясняват джипитата. Според тях има и по-леки форми на хипохондрия, когато човекът действително е болен от COVID-19, но в паниката си внушава, че е в много по-тежко състояние от реалното. „Така отнемат на екипите на Спешна помощ по 3 часа и вместо да помогнат на реално болни, се занимават с такива, които ги е страх“, казват медиците.

Напоследък страховете от коронавирус намаляват и прегледите, и профилактиката за други заболявания се възстановяват, отчитат медиците. Изоставане е имало миналата година, когато бяха спрени прегледите и планираните операции. След отпадането на забраните личните лекари са наваксали.

От началото на годината посещенията вървят нормално, няма отлив на пациенти заради коронавируса, казват джипитата. Те откриват и една полза от пандемията. „Откакто въведохме практиката с консултации по телефона, се установи, че за близо една трета от случаите изобщо няма смисъл да идват до кабинета. Проблемът се решава само с обяснение, което може да бъда дадено по телефона, по вайбър, скайп“, обясняват лекарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *