Нинова: Нито една общинска болница няма да бъде закрита или продадена при управление на БСП

Нинова: Нито една общинска болница няма да бъде закрита или продадена при управление на БСП

„Ще направя всичко възможно това да не се случи. От това, което разбрах тук, в Раднево, за болницата, мога да го определя като абсурдно. В тази здравна криза, на ръба на престъплението е точно в този момент, когато цялото население изпитва остра нужда от достъп до болнично лечение, от помощ, да пристъпиш към такава крачка да продаваш болницата“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, остро критикувайки опитите на управляващите от ГЕРБ да стартират процедура за приватизация на общинската болница в миньорския град.

Нинова бе запозната от медиците в Раднево с предисторията на стартиралия процес за приватизацията на болницата.

Лидерът на българските социалисти коментира: „Фактът, че инвеститорът е поставил условие, макар че един инвеститор не би трябвало да поставя условия, но този е поставил – да вземе печелившия медицински център заедно с губещата болница, ме навежда на мисълта за много интересен, частен или лобистки интерес – с печелившото да покриваш загубите на губещото. В крайна сметка да унищожиш и двете, очевидно“.

Нинова се ангажира лично да се заеме с осуетяването на приватизационния план, срещу който са се обявили 1 200 човека от Раднево, подкрепили с подписка запазването на болницата и медиците, работещи в нея, недоволни от лишаването на града с висок травматизъм от лечебно заведение.

„Моля да ми дадете подписката. Ще се върна в София и ще алармирам всички институции – прокуратура, Министерски съвет, парламент, макар че сме във ваканция, но трябва да спрем този процес. Защото той обрича жителите на общината на липса на здравеопазване. Не е нормално в нормална ситуация, а сега в тази криза граничи с престъпление спрямо хората тук. Ще направим всичко възможно бързо да спрем този процес, а иначе тук възникват много въпроси – големите въпроси за промяната в здравеопазването, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП припомни идеите на партията за стабилност и промяна нa здравната система:

„Първото е кадрите – държавна наредба, с която да се определят заплати на работещите в сектора, за да бъдат сигурни и спокойни, че имат база, а над нея всяка болница да надгражда според възможностите си. Второ – държавата да плаща специализациите на младите лекари, но те пък от своя страна да поемат ангажимента определен период от време да работят в България. Искаме да въведем регионализация в здравеопазването, което означава – във всеки регион да има спешна помощ, доболнична и болнична помощ. Защото разделението между малките и големите общини стана огромно. В Пловдив, София, Варна, Бургас има по над 30-40 болници и можем да избираме. В малките общини, в планинските и отдалечените райони е изключително трудно и закриването или продаването на една такава болница е също елемент на престъпна политика“.

Корнелия Нинова поясни, че предстои един дълъг процес, но от БСП са твърдо решени – общинските и държавни болници да не бъдат търговски дружества, а да се преобразуват в лечебни заведения. „Частните, ако искат – да съществуват, ние сме свободна държава, има и частна собственост, има и общинска и държавна. Но държавните и общинските няма да бъдат търговски дружества, а лечебни заведения и няма да се търгува със здравето на хората. Това е един сериозен пакет от промени в здравеопазването, които съм сигурна, че ще доведем до край“, подчерта Нинова като призова по конкретния случай с болницата в Раднево: „Сега трябва всички да положим максимални усилия да спрем този процес. Това, което се случва, е безумие и си го обяснявам с частен, лобистки интерес, който сега в мътните води, в суматохата някой да се уреди – да си вземе една болница и един медицински център и да печели пари от това. Няма да го вземат, за да правят достъпно здравеопазване, а за да печелят“.

По-рано Корнелия Нинова проведе среща с председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който е и директор на общинската болница в Чирпан. По време на срещата в Чирпан стана ясно, че д-р Тотев споделя предложенията на БСП за промяна в здравната система. Лекарят потвърди, че и в Чирпан има недостиг на ваксини, като уточни, че това обезсмисля създадения „зелен коридор“ в местната поликлиника. Една трета от персонала на Чирпанската болница е ваксиниран по желание на работещите там.

Населението продължава да изпитва недостиг и от информация по ваксинационния процес, посочи д-р Тотев. Той благодари на Корнелия Нинова за отношението и уточни, че е единственият политик, поинтересувал се на място за проблемите на здравеопазването в Чирпан, на чиято болница разчитат близо 25 000 жители на две общини.

Нинова е на обиколка в Старозагорска област, където посети Чирпан, Раднево и областния град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *