Никола Димитров: Френското предложение няма да реши спора ни с България

Никола Димитров: Френското предложение няма да реши спора ни с България

Предложението на френското председателство на ЕС няма да разреши спора с България, смята бившият министър на външните работи в предишното правителство на Република Северна Македония Никола Димитров, предаде БТА.

„Достатъчно е да се обърнем към самата методология, която беше френска инициатива, където се казва, че никой няма да злоупотребява с нерешени двустранни въпроси в процеса на присъединяване. Има настроение сред страните членки и македонската страна трябва да им напомни тези принципи. Това напълно ще развали процеса, ще го обезобрази и ще ни постави на паркинга на ЕС за неопределено време. Това предложение не решава спора ни с България. Това, че Радев казва, че македонските българи тук не са малцинство, че са равноправен народ с другите народи и не трябва да се споменава македонския народ. Това, че все още имат резерви към македонския език, говори, че ние все още имаме спор и има амбиции европейският процес се използва за постигане на българските цели”, каза той по телевизия „Телма“.

Димитров заяви, че приемането на предложението на Франция означава, че Албания ще започне преговори, а Република Северна Македония няма да започне този процес, докато не промени конституцията си. А в парламента на страната трудно ще бъде постигнато необходимото за промяна в конституцията мнозинство от 2/3, защото ВМРО-ДПМНЕ категорично се противопоставя на отварянето на конституцията и включването на българите в нея.

Според него в София има придвижване по предложението на френското председателство, защото София изпълнява напълно първоначалните си максимални цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.