Никога не правете тези неща, докато сте в Израел

Като цяло жителите на Израел са отворени и толерантни хора. Но както на всяко друго място по света, има неща, които за вас може да изглеждат напълно нормални, а в Израел да бъда приети като обида.

За да покажете уважение към местните традиции, вижте кои са нещата, които не бива да правите, още преди да потеглите към Светите земи.

Не повдигайте темата за политиката

Политическите разговори в Израел винаги много се разгорещяват. Заради сложната история на страната и продължаващите конфликти, политиката е необятна тема, особено когато става въпрос за външните работи. Всеки има свое мнение.

Никога не трябва вие да сте човекът, който пръв отваря темата за политиката, защото накрая винаги се стига до нея. Избягвайте я колкото се може по-дълго, съветва The Culture Trip.

Никога не питайте за чийзбургер в кашерен ресторант

Кашерната храна отговаря на правилата за диетата при евреите. Например свинското и мидите са забранени. Това означава, че кашерните ресторанти не ги предлагат.

Въпреки че има много евреи, които не спазват тези правила и съществуват стотици некашерни ресторанти из страната, тези, които пазат традицията, са много стриктни. Едно от тези правила гласи, че месо и млечни продукти не могат да бъдат консумирани заедно, затова и има отделни ресторанти за месо и млечни храни.

Будките за кашерни бургери никога няма да ви предложат плънка със сирене или бекон.

Не очаквайте да се приберете от сватба преди 2 ч. сутринта

Ако има нещо, което е сигурно за еврейските сватби , то е, че те са забавни. Освен това са много дълги. Добрата новина е, че те не са дълги заради бекрайни речи, а защото гостите знаят как да се забавляват.

След сватбената церемония – чупа, се сервира вечеря и всички гости се качват на дансинга и прекарват там часове. Сватбите в Израел откарват до много късно. Обикновено около 1 ч. сутринта от кетъринга сервират среднощно хапване.

Никога не пипайте ортодоксален вярващ от противоположния пол

Законите на ортодоксалните евреи забраняват докосването на представител от противоположния пол, освенако не е близък член на семейството като съпруг, родител, дете, брат или сестра.

Повечето евреи нямат проблем с това, но ортодоксалните се стараят да спазват дистанция от хора от другия пол. Затова не се изненадвайте, ако ви помолят да се преместите на седалките в самолета или автобуса.

Не пресичайте разсеяно

Въпреки че в Израел е задължително спирането на всяко кръстовище, където има човек, на никой шофьор в страната не може да му се има доверие, че внимава. Шофирането в Израел е малко откачено, тъй като местните винаги бързат и не са много търпеливи.

Никога не пресичайте улицата без внимателно да сте се огледали и се уверете, че никой не ускорява към вас и от двете страни.

Не се шашкайте, че виждате въоръжени войници навсякъде

Военната служба е задължителна в Израел и всяко 18-годишно момче и момиче влиза в армията на страната. На пръв поглед може да е шокиращо да видите въоръжени войници да се разхождат по улиците и да се държат за ръка, да обядват в ресторант или дори да седят на плажа, но имайте предвид, че това е съвсем нормално в Израел.

Винаги оставяйте бакшиш

Сервитьорите в Израел,особено тези в Тел Авив, живеят от бакшиши, а не толкова е редовна заплата. Затова даването на бакшиш е много разпространено. И се оставят големи бакшиши – около 10-15% от сметката.

Всъщност даването на бакшиш е толкова често срещано, че се счита за грубо, ако не го направите. Дори ако обслужването е лошо, обичайно е да не оставите по-малко от 10%. Ако сте доволни, дайте около 15%.

На много места можете да поискате бакшишът да бъде включен в сметката. Имайте предвид, че евреите изобщо не са срамежливи и може би са даже твърде директни. Сервитьорът без проблем ще ви изпрати от ресторанта и ще ви попита защо не сте оставили бакшиш.

Не шофирайте на Йом Кипур

Йом Кипур – еврейският ден на прошката, е един от най-свещените дни в тяхната религия. Евреите спазват 25 часа пост, за да се покаят за лошите неща, които са правили през годината.

Макар че по-голямата част от жителите на Израел не спазват стриктно традициите или не постят, все пак на този ден никой не шофира и улиците са напълно празни. На този ден не работи нито един магазин, ресторант или кафене.

Никога не пътувайте на стоп

Пътуването на стоп изобщо не се практикува в Израел. Не защото е незаконно или твърде опасно, а просто защото евреите го избягват и не го препоръчват. За разлика от други, по спокойни места на планетата, евреите трябва да бъдат по-предпазливи по отношение на безопасността.

Не очаквайте лека закуска

В Израел няма закуска – това всъщност е обяд. Поръчайте плато с израелска закуска в който и да е ресторант и скоро масата ви ще бъде отрупана с хляб, сладкиши, салати, мезета, яйца, портокалов сок, кафе и още сладкиши. За да са сигурни, че ще ви държи до следобед.

Не продължавайте да ходите, когато чуете сирените на Деня в памет на падналите войници

Има два дни в годината, когато цяла държава Израел просто спира и замръзва за минута. На Йом Хазкиарон – Ден в паметта на падналите войници на Израел, и Деня в памет на жертвите на Холокоста. И двата са през пролетта.

Тогава исрени огласят цялата страна – веднъж вечерта и веднъж сутринта. Всеки човек в страната спира на място, изправя се в чест на загиналите и отдава почит. Счита се за много грубо да не обърнете внимание на сирените и да продължите заниманията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *