Невероятната полза от кафето за бъбреците

Кафето е една от най-популярните освежителни напитки в света. Учените са открили, че то може да предотврати заболяване, което засяга 15% от населението на Земята. Според изследване, публикувано в ajkd.org, повече от половин милион души ежегодно се озовават в болница заради бъбречнокаменна болест. Установено е, че редовната употреба на кафе минимизира вероятността от образуване на камъни в бъбреците. Било установено, че само една чашка на ден снижава риска от развитие на подобно състояние с 40%.

В научната работа са анализирани данните за здравето на почти 572 000 участници от Обединеното кралство и Финландия. „Нашите резултати убедително свидетелстват, че редовната употреба на кафе снижава риска от образуване на камъни в бъбреците“, казва ръководителят на изследването Сузана Ларсън.

От гледна точка на учените ефектът може да се обясни с няколко причини. Първо, кофеинът има диуретичен ефект върху аденозиновите рецептори, намиращи се в бъбреците. Второ, както е посочено в публикацията, той може да намали адхезията на кристали калциев оксалат върху апикалната повърхност на епителните клетки на бъбречните каналчета.

„Други биоактивни съединения в безкофеиновото кафе, като тригонелин, също могат да имат подобни защитни ефекти като кофеина“, се отбелязва в изследването. Учените обаче отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания на тази тема, тъй като няколко предишни разработки са демонстрирали, че кафето може да повиши риска от образуване на камъни в бъбреците. Това може да е свързано с некоректна информация и рискови фактори, обясняват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *