На път за Великден: Къде можем да пътуваме свободно за празниците?

На път за Великден: Къде можем да пътуваме свободно за празниците?

Ваканцията зад граница за предстоящия Великден ще бъде възможна в едва 3 държави на Балканите. На карантина, бърз или PCR тест ще подлежим при пътуването си до останалите осем страни. Това сочи справка в сайта на Министерството на външните работи (МВнР).

Българските туристи ще посрещнат празника без никакви ограничения в Сърбия, Албания, Молдова и Република Северна Македония. Оказва се, че страните със стриктни противоепидемични изисквания за влизащите от България туристи са двойно повече.

Така например великденската почивка в Хърватия и Босна и Херцеговина е възможна само срещу отрицателен PCR. Със същото изследване можем да влезем още в Косово и Турция, където на туристите се предоставя възможност и за 7-дневна карантина вместо подлагане на тест.

В случай че сме решили да прекараме Великден в Гърция или Румъния обаче, няма да имаме право да избираме между тези две опции, тъй като е задължително да представим негативен резултат от PCR тест, а впоследствие подлежим и на карантина.

Докато в южната ни съседка тя е в рамките на 7 дни, румънците държат да останем изолирани поне 10 дни след влизането си в страната. Ако откажем да се тестваме, преди да пристигнем в Румъния, ще бъдем поставени под карантина за срок от 14 дни, такава няма да се налага при престой в рамките на по-малко от три дни и наличие на PCR.

Във връзка с масовата ваксинация срещу COVID-19, която тече в цял свят, две от страните на Балканите предлагат допълнителна опция за желаещи да прекарат празниците на тяхна територия – сертификат за ваксинация. Българските граждани, които пристигат в Черна гора, трябва да разполагат с негативен PCR, положителен резултат от антигенен тест на по-малко от 30 дни или да представят удостоверение за извършена имунизация – поставена втора доза поне 7 дни преди датата на пристигане.

Подобни са изискванията и за ваканция в Словения – PCR тест, документ за ваксинация срещу коронавирус или положителен тест за COVID-19, издаден преди не по-малко от 21 дни, но не повече от 6 месеца преди посещението в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *