На Курбан байрам мюсюлманите подават ръка на всички нуждаещи се

На Курбан байрам мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без значение от каква религия и етнос е човекът, да подадат ръка на всички, които имат нужда, каза в интервю за БТА главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. Защото байрам е байрам за всички, подчерта той.

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, се посочва в справка от отдел „Справочна“ на Българската телеграфна агенция (БТА). В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”, в която участват само мъже, се отбелязва още в справката.

Този празник е свързан с изпитанието на двама пратеници – Ибрахим и синът му Исмаил, разказа главният мюфтия на д-р Мустафа Хаджи.

„Ибрахим сънува, че Аллах му повелява да принесе в жертва сина си. Не е лесна работа човек да принесе в жертва детето си. Но той е отдаден изцяло на Всевишния и знае, че това, което се иска от него, е правилно. Разказва съня си на Исмаил и му казва „Не мога да го направя, ако ти нямаш съгласие“. Исмаил отговаря: „Направи това, което ти е повелил Аллах“, разказа главният мюфтия.

Двамата излизат извън мястото, където живеят. Когато пратеникът Ибрахим е понечил да извърши жертвоприношението, забелязва, че ножът не реже. Аллах изпраща един овен, който след това пратеникът Ибрахим принася като жертвоприношение. Оттогава до днес това жертвоприношение продължава, посочи главният мюфтия.

Курбанът е искреността на пратеника Ибрахим, каза главният мюфтия, в отговор на въпроса „Какво символизира курбанът?“

Второ – това е самоотвержеността на Исмаил, посочи още главният мюфтия и продължи: „Третото нещо, което е много важно, това е, че човешкият живот е неприкосновен. Аллах иска да ни покаже „Аз ви заповядвам, за да ви изпитам, обаче не забравяйте, че убийството и посегателството към човешкия живот е забранен. Заедно с това забранено е човек да подценява достойнството и честта на някого“.

В дните на Курбан байрам се изпълнява и поклонението хадж в Мека, разказа д-р Мустафа Хаджи. Това е ибадет (богослужение), който е един от стълбовете на исляма. Думата „хадж“ означава посещение, поясни главният мюфтия.

Всяка година на деветия ден от месец Зилхиддже хаджиите се събират на Арафат и отправят дуа (молитва), покайват се пред Аллах и искат опрощение, разказа той.

Първият ден на Курбан байрам е кулминацията на поклонението хадж. Хаджиите се завръщат от Арафат. Остават една вечер в Мюзделифе, след това се връщат на Мина. Замерят символично шейтана (сатаната) с камъни, колят курбани и излизат от „ихрам“, поясни още той.

„Най-напред пожелавам войните, насилието навсякъде по света да спрат. Течащата кръв навсякъде да спре. Защото, както вече казахме, една от целите на курбана е да покажем, че човешкият живот е ценен“, отправи като пожелание главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Аллах да бъде доволен от всички, да направи честит байрама на всички, да помага и напътства всички хора, пожела още главният мюфтия.

За традициите на празника и приготовленията у дома разказа туристическият гид на столичната „Баня Баши“ джамия Емине Сечкина.

„Празникът започва много рано сутринта, още преди изгрев слънце. Домакинята изпраща съпруга и синовете си в джамията и започва да приготвя празничната трапеза“, посочи Емине Сечкина.

Тя разказа, че месото на курбана се разделя на три части. „Едната част домакинята оставя за семейството си, втората част се отделя за близки и роднини, а третата част се раздава на нуждаещите се“, поясни Сечкина.

Има традиция при мюсюлманите в България, според която децата обикалят домовете, поздравяват домакинята за празника и тя ги черпи с бонбони, разказа тя.

„В родопския край, това се случва на деня преди самия празник Курбан байрам, на деня Арафа. Децата се събират на мегдана на селото и започват да обикалят къщите, събират лакомства от по-възрастните жени, които са ги приготвили като подарък за всяко детенце. В други краища на страната това се случва на първия ден от Курбан байрам“, уточни Емине Сечкина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *