На какво се дължи появата на „гъша кожа“ и как да се справим с нея?

На какво се дължи появата на „гъша кожа“ и как да се справим с нея?

Това, което е популярно като „кокоша“ или „гъша“ кожа поради сходството във външния вид, не е само естетически проблем, а често срещано състояние на кожата, наречено фоликуларна хиперкератоза.

Появяващите се по кожата подутини са безболезнени и обикновено не се различават по цвят, но може да изглеждат по-розови на фона на светла кожа. Това явление е не само безболезнено и безвредно, но често изчезва от само себе си. За щастие процесът на избавяне от кератозис пиларис може да бъде ускорен.

„Kератоза се появява, когато кератинът – протеин, участващ в образуването на косата, кожата и ноктите, се натрупва и заедно с мъртвите кожни клетки запушва космените фоликули. Именно тези запушвания са причина за появата на тези малки неравности“, обяснява дерматологът Ейми Фрийман пред The New York Times.

Според дерматолога Шери Липнер хората с екзема, диабет и техните близки кръвни роднини са по-податливи на състоянието. Астмата, алергиите и наднорменото тегло също могат да провокират появата на „гъша“ кожа.

Според специалистите един от най-добрите начини за намаляване на проявите на хиперкератоза в домашни условия е да се предотврати изсушаването на кожата с помощта на специални козметични продукти. Д-р Фридман отбеляза, че най-ефективните продукти съдържат овлажняващи добавки и кератолитични вещества – салицилова киселина, млечна киселина и урея, които премахват мъртвите кожни клетки и омекотяват кератина, който запушва порите. Експертът отбеляза, че е по-добре да се прилагат такива продукти веднага след душ, когато кожата е все още влажна. Това ще ѝ помогне да запази повече влага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *