На гръцката граница връщат хора със сгрешени сертификати

На гръцката граница връщат гражданите, чийто ваксинационни COVID сертификати са некоректно попълнени и съответна стават невалидни. Благой и Иванка Кацарови са изпаднали в подобна ситуация, съобщават от БНТ.

Благой и Иванка Кацарови решават да се ваксинират с препарата на „Астра Зенека“. Първата доза им е поставена на 5 март от личния им лекар. Втората на 29 април, пак от личната лекарка. Тя им казала да отидат на 14 май да си вземем сертификатите за ваксинация. „Отиваме, личната лекарка ни дава едни сертификати, които аз ще ги покажа, не са коректно попълнени, липсва първата доза на ваксината, направо е нанесена втората доза и с объркана дата“, разказа Благой Кацаров.

Обяснението на джипито, е че програмата не ѝ позволило да нанесе първата доза. Заради това допълнително им издава два амбулаторни листа, които да удостоверяват кога са поставени ваксините и могат да послужат пред граничните власти за пътуване. „Обаче на границата граничния служител на здравеопазването на Гърция, защото ние отивахме в Гърция, каза, че не са попълнени коректно и да се върнем да си направим PCR тест“, каза Благой Казаров.

След като личната лекарка им връчва сертификатите, Благой и Иванка отиват в СРЗИ, където им казват да попълнят молба и да приложат сгрешените сертификати, за да бъдат изпратени към Министерство на Здравеопазването. От своя страна Благой пуска писмо до Здравното министерство със сертификатите и амбулаторните листове, с молба да се коригират – да нанесат първата доза, която липсва. Седмица по-късно от там отговарят, че личният лекар има достъп и права до тази система и той трябва да коригира сертификатите. След 3 дниджипито пак неуспешно се опитва да вкара данните за първата ваксина. „Попаднахме в един омагьосан кръг, всеки казва там подай, върни се при джипи-то, джипи-то казва РЗИ-то, РЗИ-то казва Министерство на здравеопазването. На 15 юни трябва да пътуваме пак, не знам дали някой нещо до тогава ще направи по въпроса и трябва пак да дадем едни 180-200 лв. за PCR“, каза Кацаров.

„Издаването на сертификата е част от дейността по поставяне на ваксината. Това е посочено в НРД: Чл. 33б. (1) ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ, определен със заповед на министъра на здравеопазването, получава сума в размер на 10 лв. за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19, в която се включва и издаване на документ/и за поставянето, например сертификат за ваксинация срещу COVID-19, отговарящ на изискванията на държавите – членки на Европейския съюз.

Сертификатът може да бъде принтиран веднага след поставяне на втората доза или в някой от последващите дни.

Следва да се има предвид и възможността всеки, който притежава квалифициран електронен подпис сам да принтира своя сертификат от страницата на НЗИС – his.bg.“, отговарят от здравно министерство в писмо

„Регистрирането и отчитането на поставените ваксини извършвам ВИНАГИ съгласно разпорежданията от Националната Здравноосигурителна каса и Столичната Регионална Здравна Инспекция. По същия начин съм регистрирала и отчела и ваксините на Благой и Иванка Кацарови. По причини на софтуера, на част от пациентите първите дози не са отразени в Националната Здравно-информационна система. Издала съм възможния към момента сертификат,в който първата ваксина съм въвела като направена извън Националната Здравно-информационна система, за да бъде отразен пълен имунизационен курс.“, обяснява лекарят на семейство Кацарови – д-р Румяна Илиева.

Д-р Илиева каза още, че е изпратила мейл декларациите за съгласие за ваксиниране на двамата пациенти до Столичната Регионална здравна инспекция. През последните няколко дни тя е провела и редица разговори с всички институции, които са страни по този казус – и РЗИ, и МЗ, и Информационно обслужване. „Разговарях и с лични лекари – останах с впечатлението, че не всички са наясно каква е точната процедура в такава ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *