На вниманието на българите в Занзибар: Дават ви болничен за карантината!

На вниманието на българите в Занзибар: Дават ви болничен за карантината!

Българските туристи, които се юрнаха на почивка в Танзания, Египет, Тунис, Мароко или пътуват до други горещи африкански страни вчера бяха поляти със студен душ от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той наложи 10-дневна карантина за всички пристигащи от Африка, независимо от отрицателния тест за коронавирус, който биха могли да предоставят на летищата в България.

За успокоение на българите, които се завръщат от африканския континент, включително и от актуалната туристическа дестинация Занзибар, ще кажем, че те имат право на болничен лист от общопрактикуващия си лекар за 10-дневния си престой вкъщи. Това означава, че ще получават болнични, за времето през което не работят и поне на хартия работодателят им не може да им прави проблеми. Тези от туристите, които се чувстват добре при завръщането си в България може и да не ползват болничен, а да работят хоум офис.

Здравните власти у нас още в началото на пандемията преди година уточниха, че карантината е равна на отсъствие от работа по болест. Трудовият стаж на човека продължава да тече, осигуровките също.

Туроператорите и туристите, които са по африканските дестинации или пък им предстои да заминат примерно за Занзибар, Хургада или Тунис обаче посрещнаха на нощ заповедта на здравния министър. Туристическите агенции сигнализираха, че това може да нанесе удар върху туризма.

В сряда проф. Костадин Ангелов беше категоричен, че няма да има карантина за пристигащите от Занзибар. По-малко от две денонощия му бяха нужни обаче, за да промени мнението си. Така, вчера той издаде нова заповед – всички, пристигащи от Африка – задължително се подлагат под 10-дневна карантина.

Близо 150 българи, които късно снощи отлетяха от София за Занзибар научиха неприятната за тях новина на летището минути преди да се качат на самолета. „Бяхме повече от втрещени. Занзибар е дестинация, която се планира няколко месеца предварително. Сега всичко ни объркват”, коментираха гневно те.

В момента само в Занзибар почиват над 500 българи. Не са малко и онези, които всяка седмица летят до други африкански страни като Египет, Тунис или Мароко.

„Общо взето заболеваемостта в България е по-висока. Единственият риск е ние да заразим занзибарците, а не те нас”, смята Димитър Попов – председател на Асоциация на българските туроператори.

„Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително и на южноафриканския и нигерийския, за които има информация, че са резистентни на ваксината и на лечение”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Не сме компетентни, за да оценяваме заповедта от здравна и епидемиологична гледна точка, но категорично заявяваме, че поведението на г-н Ангелов е пагубно за бизнеса“, негодуват в туристическия бранш, имайки предвид, че в рамките на по-малко от 48 часа здравният министър промени мнението си на 180 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *