Нашенец от Сатовча влезе във властта в Испания

Съби Атипов от с. Кочан, община Сатовча, спечели местните избори в испанската автономна област Навара и вече ще е съветник в една от общините. Атипов беше четвърти в листата на местната коалиция „Заедно за Навара“. Тя взе мнозинство на вота в неделя и вкарва в съвета на общината 6-имата съветници, които са първите в листата, защото в Испания не се гласува с преференции.

Тази седмица от неговата група трябва да бъде излъчен председател на ОбС, който ще изпълнява ролята на кмет, и не е изключено българинът да заеме още по-висок пост, съобщава struma.bg.

Той е доста популярен в цяла Испания като председател на културно-просветното дружество „Орфей БГ“, което прави многолюдни чествания на всички български празници, а самият Атипов има в актива си вече 5 открити български училища.

Сред любопитните детайли на проведените местни избори е този, че около 20 българи с настоящ адрес в Навара ще бъдат привикани от съдия да обясняват защо са отказали да станат членове на секционни комисии, което в Испания е задължение на всеки с право на глас.

Там комисиите се структурират по жребий, теглен от съдия, и от този ангажимент могат да се откачат само тежко болни, които докажат в съда диагнозата си с медицински документи. Българите са част от 814-те членове на секционни комисии, които в изборния ден кръшнали от гражданския си дълг, и сега всеки от тях трябва да убеждава съда, че по здравословни причини му е било невъзможно да го направи.

Ако не са достатъчно убедителни, грози ги глоба между 1000 и 5000 евро. Междувременно вчера сутринта испански медии съобщиха, че в 4 от секциите не се появил нито един член, не дошли и задължителните резерви, поради което с ангажимента да стоят цял ден и да приемат бюлетините на избирателите били натоварени първите граждани, дошли да гласуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *