Настимир Ананиев за трагедията: Корупцията всеки ден убива хора на пътя

Настимир Ананиев за трагедията: Корупцията всеки ден убива хора на пътя

– Г-н Ананиев, трагедията на АМ „Струма“ с над 40 загинали разтърси всички. Още в първите часове след инцидента експерти развиха всевъзможни теории за причините, довели до инцидента. Какво е вашето мнение?

– Обсъждат се различни варианти за причини, като всяка една от тях може да доведе до такъв нещастен случай като този. Лично според мен трябва да изчакаме следствените органи да кажат какво точно се е случило, тъй като за да сме наясно с обстоятелствата, довели до смъртта на всички тези 45 души, съболезнования на близките им, трябва да разберем откъде е тръгнало. Имаме удар в дясна мантинела, след това автобусът отива вляво. На снимки от очевидци се вижда, че запалването е още след първия удар. Очевидно огънят е допринесъл за многото жертви. Имаме струпване на хора на вратите на рейса, поне това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. От премиера на Северна Македония Зоран Заев пък разбрахме, че оцелелите са счупили задния прозорец и оттам са излезли. Останалите, които са се насочили към вратите, не са успели да се спасят, явно заради паниката, пожара, имало е и много деца – 1/3 от пътниците.

Това е огромна трагедия и трябва да разберем какви са причините за фаталния инцидент. Ако са свързани с пътната безопасност и с някой, който не си е свършил работата, най-строго трябва да се търси отговорност. Може да е свързано с инфраструктурата, с някакви други обстоятелства, с човешка грешка или прилошаване на шофьора. Знаете, че просто се случват такива неща. Няма да е първият инцидент, в който на шофьор му прилошава и губи контрол. Не знаем обстоятелствата, единствено в две-три споменавания от неофициални източници се казва, че шофьорът е загинал пръв, което мен ме води до такова съждение. Но бих изчакал официалните данни, за да кажа, като човек, който се занимава с транспорт и пътна безопасност, мнение по конкретиката. Но определено има проблематика там. Каза се, че има доста сигнали за проблеми с отсечката. По нея има спускане надолу, с което обикновено се увеличава скоростта, настилката е мокра, видя се от снимки и видеоматериали. Но още не знаем каква е точната причина за този нещастен инцидент.

– В разговорите за инцидента често се споменава за състоянието на пътната маркировка. Може ли наистина такъв проблем да доведе до подобна трагедия?

– Аз не мога да преценя, без да съм бил на място. Единственото нещо, което забелязах, е, че на мястото на първия удар, посочено от хората, били на място, има едно отклонение, което е място за спиране за почивка. Възможно е, тъй като е точно на завой, ако шофьорът завива, да се обърка по някакъв начин, че пътят отива надясно, точно където е отбивката, а не наляво. Може в последния момент да се е опитал да се коригира и да не е успял да овладее автобуса. Това също е някакъв сценарий. Ние може да развиваме десетки такива сценарии на база опит, свързан с подобни пътни произшествия, но без да знаем официални данни, всичко ще е в сферата на интерпретациите.

– Появиха се теории, че рейсът е бил само с един шофьор, вместо с двама. Че седналият зад волана е носил резервна нафта, която купил на черно и която всъщност е била основна причина за взрива.

– Ние дискутирахме с колеги, че за толкова силен пожар трябва да е имало наличен някакъв акселератор. Много я вероятно в багажника да е имало някакъв тип акселератор, за да се запали. Но за пръв път чувам, че имало резервна нафта. Различни експерти и специалисти могат да кажат различни версии. Но пак казвам, че трябва да знаем откъде е тръгнало, има ли проблеми със системата на пътна безопасност, която е доста комплексна като цяло, и да се търсят проблеми точно в този участък. Може да се окаже, че наклоните на пътя не са изградени правилно и на завой овладяването на по-тежките автомобили може да е по-трудно. Налице е информация, че са подавани сигнали точно за тази отсечка, не знам дали за конкретното място на трагедията, но за катастрофи и за спускането в участъка е имало, и като цяло е проблем. Поне това разбрахме от кмета на Перник.

– Ако хипотетично предположим, че пътят е причината за тежкия инцидент, както следва оттук нататък?

– Ще ви припомня случая в Своге, където се оказа, че има 5-6 официални писма, пуснати за конкретното място, където загинаха 20 български граждани. Институциите са си ги прехвърляли. За мен лично през последните 10 години пътното строителство увеличи темповете си страшно много, без да се фокусира върху пътната безопасност. И това се вижда в статистиката всяка година. Трябва ни един редовен кабинет, който да се заеме с проблемите в този сектор. Защото във всички сектори има проблеми и те са свързани главно с корупция. Корупцията убива България и особено пътната безопасност. Тя всеки ден взима жертви на пътя. Има какво да се свърши, но за съжаление, виждате – 45 живота бяха загубени и то много от тях на деца и на млади хора, което е много страшно.

– В тази връзка изниква въпросът, който вълнува много хора. Има ли кой реално да контролира строителството на пътищата и най-важното – тяхната безопасност? Или това се прави само на хартия?

– Имаме Държавна агенция по пътна безопасност, която беше създадена преди две години. За съжаление, тя не сработи по начина, по който беше замислено. Защото тя трябваше да прави една координация между всички министерства и институции, да ги координира и да проверява кой не си върши работата. В момента тя е едно аналитично звено, което произвежда доклади и не прави нищо друго. Така че за мен там трябва също да се свърши конкретна работа, защото в момента това звено не прави координацията, и се оказва, че тази институция прехвърля на някоя друга отговорността, като каже: Аз съм свършил моята работа, тази не е моя! А то, за да решим проблема като цяло с пътния травматизъм, което няма как да стане с един закон или с една конкретна стъпка или действие. Имаме нужда от комплексна работа между различните институции и звена, и разбира се, трябва да има и контрол.

– В много ситуации сме се нагледали на бездействие и на факта, че в крайна сметка няма виновен за случилото се. Според вас може ли това да се случи и с трагедията на АМ „Струма“?

– Надявам се да се намери някой виновен и да не е само шофьорът, както при трагедията в Своге. Според мен трябва да се носи отговорност от институциите за действия и бездействия, за конкретен човек, който е разписал някакъв документ. Ако се окаже, че този участък е проблемен и причина за инцидента, то някой го е приел този участък, имам предвид с Акт 16, удостоверение за ползване и т.н. Някой се е разписал. Може да се окаже пък, че има проектантска грешка още в началото, а грешката да не е на строителя. Просто трябва да се носи персонална отговорност. Всеки един човек, който е свързан с тази дейност, да знае, че трябва да носи лична отговорност. Така всеки ще си гледа работата. Защото в момента много от хората се крият зад колективна безотговорност и затова сме на това ниво.

– На какво ни учат подобни трагедии? Свикнали сме да наблюдаваме винаги „след дъжд, качулка“.

– Винаги сме повтаряли и се питаме защо чакаме нещо да се случи, за да предприемем конкретни действия. Трябва да се инвестира в превенция, за да знаем, че усилията ни ще дадат резултат за по-малко пътен травматизъм и за по-малко жертви на пътя като цяло. Моя кауза е пътната безопасност. Затова нека да видим какво ще кажат от следствието. Наистина може да се окаже, че се е спукала гума или пък техническото състояние на автобуса да не е било каквото трябва. Тогава няма да има вина нашата пътна инфраструктура като цяло. Това не значи, че няма проблеми в нея, но в конкретния случай може да се каже, че не е причина за трагедията. Затова изчаквам. Хубаво е да чуем следствието, за да може след това да анализираме кой носи вина, какво е трябвало да се направи. Аз искам нещата да се правят, преди да се случват трагичните инциденти, а не след това.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *