Наско Канара изригна: Занаятът ни загива! Забравихме какво работим

Оркестър „Канарите“ и ръководителят му Атанас Стоев станаха победители в международния конкурс на фолклорна основа „Златни клавиши 2021“, който се проведе онлайн. Шестчленно жури от музикални специалисти от различни страни отредиха първото място в раздел „Ансамбли и оркестри“ на „Канарите“ и тяхната компилация от „Ганкино хоро“ и „Елено моме“ с времетраене от 7 минути, съгласно регламента.

Предизвикателството да участват в конкурса е дошло преди повече от месец, като идеята им подхвърлил музикалният педагог Веселин Джанкардашлийски, първоучителят на Атанас Стоев по акордеон и основател на музикалното училище в Стара Загора. Точно той е бил член на журито от България и настоявал да представи страната ни достойно с един от водещите народни оркестри.

Атанас Стоев е горд от постигнатото за високата оценка от професионалното жури на световно ниво. Изказва благодарност на колегите си, с които работи повече от 20 г. – Владо Величков, Христо Вълев, Митко Донев, Константин Ненчев, и синовете си на ударните инструменти – Стоян и Наско.

„От март миналата година реално сме без работа, освен едно участие в телевизията на Слави Трифонов. Какви ли не забрани и препятствия сме преживели в музикантския си занаят, но такова нещо като сегашното не е било. Ние забравихме какво работим. Мястото на тези оркестри е сред хората, на мегдана, на сватбата, а всичко това липсваше. На българина и имот да му отнемеш, няма да е толкова кахърен, но ако му посегнеш на веселбата и настроението, вече е друго нещо. Нашият музикантски занаят загива, селските веселби останаха спомен“, заявява Атанас Стоев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *