Наркобум: Марихуана потече през България, най-вече през Югозапада

Бум в трафика на марихуана за Турция през България. Дрогата тръгва обикновено от Албания, а страната ни е транзитна територия. Как пандемията промени потреблението на наркотиците?

Пандемията, оказва се, е увелича потреблението на наркотици в световен мащаб. Особено на марихуаната. Само за последните 2 месеца на югозападната ни границата са заловени количества на стойност близо 1 000 000 евро. Стефан Бакалов е в ситемата над 20 години. Сега отговаря за целия Югозападен район.

„В момента най-голям натиск има в трафика на марихуана“, разказва той.

На пункта „Гюешево“ е спрян камион, без стока, но с тайници. Той е насочен за проверка на скенер. Има тайник и в ходовата част. Оказва се фалшива тревога. Вътре има вещи на шофьора.

„В момента най-голям натиск има от района на Западните Балкани, насочен е транзит през България за Турция“, разказва още Стефан Бакалов.

Само за изминалата година са заловени над 2 тона марихуана. 30 процента повече от предходната.

Само за последните 2 месеца на граничен пункт „Гюешево“ са задържани 25 килограма марихуана. Остава въпросът какъв е процентът на количествата дрога, които властите не успяват да заловят. Новото в бизнеса на трафикантите е и по-малките пратки. Често превозвани не с камион, а с автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *