Наплив на френски туристи в Мадрид предизвика недоволство

Наплив на френски туристи в Мадрид предизвика недоволство

Французите, които влизат по суша в Испания, от вторник ще трябва да представят отрицателен PCR тест. Решението бе взето с цел да се ограничи напливът на френски туристи в Испания, срещу които има масовото недоволство.

Това принуди дипломатите от френското посолство в Мадрид да заявят, че „не искат да влизат в противоречия“ и категорично отхвърлят твърденията на част от опозиционните партии, че френските туристи идват в испанската столица, за да участват в групов „пиянски туризъм“.

Според дипломатите „не трябва да се преувеличава явление, което не съществува“.

В Испания от седмици върви полемика дали да се въведат по-строги ограничения в международните полети, за да се намали потокът от френски туристи, които наемат частни апартаменти и организират партита въпреки забраната на местните власти.

Само за последния уикенд в страната са глобени 9 539 души за неспазване на мерките, а в Мадрид са прекратени над 200 частни партита. Опозицията обвинява регионалното правителство начело с Изабел Диас Аюсо, че по-либералните мерки в испанската столица са причина французите да идват през почивните дни, за да избягат от строгите ограничения в тяхната страна и не се съобразяват с пандемичната обстановка.

Тя пък обвинява централното правителство на Педро Санчес , че не ограничава международните полети и през летище Барахас заразата от коронавирус навлиза в страната чрез чужденците. Това принуди френските дипломати да обяснят, че според хотелиерите в Мадрид само 10 % от туристите са французи.

Регионалният вътрешен министър пък се опита да потуши скандала, като каза, че „не бива да демонизираме французите”, а „да им разясним, че са длъжни да спазват разпоредбите на испанските власти”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *