Най-тежко пострадалият от пожара в Кърналово: Стока за над 340 000 лв., всичко е тотал щета

Пожар на стоковата борса в с. Кърналово изпепели 12 халета, 8 от които пълни с плодове и зеленчуци. Огънят пламнал във вторник около 20.30 ч., на място са изпратени пожарни екипи от Петрич и Сандански, които са загасили пожара, но щетите са огромни – стока и машини за стотици хиляди лева са станали на пепел и въглен. Най- тежко пострадал е търговецът от с. Самуилово Григор Илиев, чиито 6 халета със стока са напълно изгорели. Ето какво разказа той пред в. „Струма“:

„Във вторник към 3-4 ч. разтоварихме стоката, която дойде от Германия, Македония, Гърция. Продадохме част от нея, подредихме и към 18 .30 ч. си тръгнахме. След около два часа се обадиха, че всичко гори. Веднага отидох на борсата, пожарникарите бяха там, но огънят гореше със страшна сила – нямаше как нещо да се спаси. Моите 6 клетки изгоряха, двете съседни на колегата Иван – също, както и още 4, които обаче бяха празни, без стока. Всичко е тотал щета. Плодове, зеленчуци, стока за над 340 000 лв., офис, климатици, агрегат, мотокари, колички са унищожени. Да идват багерите да изринат!”, каза търговецът.

Това е втори удар, който понася след пожар в стоковата борса. При предишния, който бил пак в тази част, загубите му са били за 126 000 лв. Тогава имал застраховка за две хладилни полуремаркета за 70 000 лв., които още не са му изплатени от застрахователя, тъй като досъдебното производство за пожара не е приключило. Сега обаче е решен да търси правата си и вече е ангажирал адвокати. „Искам пълно разследване на собственика на стоковото тържище. За 7 години съм му платил наем от 346 000 лв., останалите наематели също, а да не е осигурил елементарни условия. Вода няма, няма постоянен ток. Вчера цял ден токът ту светне, ту гасне. Идваха от ЧЕЗ да проверяват. Не знам какво са установили. Но ако не се вземат мерки, утре хора ще изгорят”, заяви бизнесменът.

Собственик на стоковата борса в с. Кърналово е фирма „Актив фуд къмпани“ ЕООД на Илиян Митрев. От 2013 г. има регистрация в Комисията по стокови борси и тържища. Опитът ни да се свържем с него по телефона вчера бе неуспешен. Бизнесменът вече е дал първоначални обяснения за пожара пред разследващите, пред които е казал, че през деня е имало проблеми с тока.

По случая е образувано досъдебно производство, като при първоначалните следствени действия вчера са извършени три огледа на местопроизшествието. Иззети са записи от камерите за видео- наблюдение, каквито има доста след втория пожар, който стана на борсата. На записите се вижда, че във вторник към 20.30 ч. се появява светкавица, пушек и след това пламъци. Вероятната причина е техническа неизправност, не е изключено пожарът да е тръгнал от забравена печка, но причината ще стане ясна след заключението на вещите лица, на които са възложени експертизите. Не е изключено и пожарът да е умишлен.

Това е трети пожар за година и половина на зеленчуковата борса в с. Кърналово. На 29 май 2020 г. тържището се запали, като тогава стана ясно, че огънят е предизвикан от искра на електрожен на работници. След три месеца – на 26 август, отново избухна пожар. Наказани за тези пожари няма, едва ли ще има и за третия, считат търговците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Рухнали къщи в Добринище вървят по 90 бона в евро
Next post Бръчков поиска подкрепа на държавата за поддържането на общинската пътна инфраструктура