Най-сетне: Край на двойното плащане при сгрешени винетки

Най-сетне: Край на двойното плащане при сгрешени винетки

Край на двойното плащане при сгрешени винетки – две години, след като заработи системата, беше променен законът, който досега не позволяваше да се правят корекции.

В пътната агенция изчакват промяната да бъде обнародвана в Държавен вестник, преди да започнат разяснителна кампания как ще се поправят грешките.

Валидността на коригираната винетка ще е със срока на вече издадената с грешката. Сгрешена винетка с изтекъл срок няма да се поправя. Не е ясно и защо трябваше да минат цели 2 години, за да може въобще да се коригират винетки. Според пътната агенция процентът на сгрешени винетки е минимален.

„През цялото време нашата задача е била да им създадем възможност да не се случва това, което се случва“, коментира Олег Асенов от АПИ пред bTV.

Ако сгрешената винетка отговаря на съществуващ автомобил, тя не подлежи на корекция. Асенов дава пример: „Например, не харесвам комшията си, който има сходен номер и казвам: ааа сгреших този номер и казвам коригирайте грешката към този номер“.

Кой ще ни върне парите? През 2017 г. сгрешените винетки са били 17 хиляди, а през миналата година – 9500. Тоест, сгрешили сме при попълването на над 26 хиляди стикера.

Най-скъпата винетка – годишната, е 97 лева. Това означава, че сме платили на пътната агенция над два и половина милиона лева, без да получим нищо. Ако само половината са били годишни, това означава поне 1,285 млн. лв.

Омбудсманът на републиката е категорична, че законовата поправка е закъсняла. От 2019 г. е изпратила 4 препоръки и към пътната агенция и към регионалното министерство. Освен това държавата трябва да върне парите за всички сгрешени винетки – не само за онези, които все още са валидни.

„Става въпрос за едно неоснователно обогатяване на държавата с тези 97 лева. Всички тези суми трябва да бъдат възстановени“, посочи Диана Ковачева. Според нея хората могат да съдят пътната агенция и да си върнат платеното. Могат да водят дела и ако са били глобявани заради сгрешени винетки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *