Най-добрата диета при болести на сърцето

Диетата при инфаркт и други сърдечносъдови заболявания има редица характеристики. На първо място, трябва да ограничите приема на сол. Всъщност, при сърдечна недостатъчност се нарушава метаболизмът на вода и сол в тялото. Колко сол може да се консумира на ден, обикновено се решава от лекаря индивидуално за всеки пациент, пише zdrave.to.

Но средно нормата не бива да надвишава 5-6 g, а в някои, особено тежки случаи, солта трябва да бъде изключена напълно.

С течностите също не бива да се прекалява. Обикновено лекарите препоръчват да се пие до един и половина литра течност на ден, включително супи, желета, чай и др. Но без вода като цяло, също е невъзможно, тъй като в противен случай отделянето на азотни метаболитни продукти ще бъде трудно, съответно, пациентът може да развие слабост, запек, което също е нежелателно при сърдечна недостатъчност, която придружава много сърдечносъдови заболявания. Не трябва да пиете много кафе.

Друга особеност на диетата при инфаркт и сърдечносъдови заболявания предполага, че трябва да бъде максимално богата на микроелементи, като калий и магнезий. Недостигът на калий може да доведе до животозастрашаващи аритмии.

Поради това на съдовите пациенти се препоръчва да ядат сини сливи, ядки, цвекло, картофи, зеле. Много калий има също така в цитрусовите плодове, елдата, овесените ядки, ориза, касиса, малините, боровинките, цариградското грозде. Магнезият се съдържа най-много в зърнените храни, хляба, орехите, бадемите, лешниците, слънчогледовите семки, динята, водораслите.

Пациентите със сърдечносъдови заболявания е добре да помнят, че храната трябва да е лека. Не бива да преяждате, а да се храните по малко, но 5-6 пъти на ден.

Пациентите също трябва да ограничат захарта в диетата си. Тя може да допринесе за появата на отоци, което усложнява работата на сърцето. Необходимо е да се откажат от мазните храни, особено ако пациентът е с наднормено тегло. По-добре е да ядете постно месо (варено пиле, говеждо и др.), както и не мазна риба.

Гарнитурите за такова месо трябва да са зеленчукови (варени картофи, зеле, моркови, тиквички и др.). Хубаво е да се ядат вегетариански супи: зеленчукови, млечни и дори плодови. Пациентите с наднормено тегло със сърдечна недостатъчност ограничават и консумацията на хляб (не повече от две, до три филии на ден).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 21-годишна участничка блесна със знания при Билалов
Next post Радослав Янков отпадна от Олимпиадата