Над 350 чувала с боклуци събраха за часове служители и доброволци край Е-79

Над 350 чувала с боклуци събраха за часове служители и доброволци край Е-79

160 служители от различни институции, ангажирани в сферата на околната среда в областта, и доброволци се включиха вчера в акция на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ под мотото „С мисъл за утре“ и дадоха личен пример за опазване на чистотата на природата. Идеята е провокирана от кампанията на МОСВ за почистване на замърсени терени с послание „Време е да сложим точка на замърсяването“.

С твърдото убеждение, че добрите идеи трябва да се подкрепят, в инициативата се включиха НП „Рила“, НП „Пирин“, РИОСВ – Благоевград, Областна дирекция „Земеделие “ – Благоевград, Централното управление на ЮЗДП, горските стопанства в Благоевград, Симитли и Кресна, общинските администрации на Симитли и Кресна, „Напоителни системи“ ЕАД, ученици от училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли и членове на клуб „Рафтинг БГ“, предаде „Струма“.

За мащабната уборка във връзка с Международния ден на реките 14 март, отбелязан по-рано през седмицата, и предстоящия Световен ден на водата – 22 март, е избрано трасето край река Струма на главен път Е-79, от полигона при гр. Благоевград до гр. Кресна.

„Посоката, в която трябва да вървим, е устойчивото развитие, обезпечаващо нуждите на сегашното поколение, без да прави компромиси с възможността на бъдещите поколения да удовлетворяват своите собствени потребности и да осъществяват своите мечти. Призивът, който отправяме към всички с примера си, е да не изхвърляме отпадъците си през прозореца на автомобила и да не допускаме повторното замърсяване. Целта на акцията е да ангажира преминаващите с поддържане чистотата на крайпътните територии, за да се намери решение и те да не бъдат замърсявани. Заедно почистихме над 50 отбивки на пътя, събрахме над 350 чувала с боклуци, без да броим изхвърлените автомобилни гуми, които никак не бяха малко“, обобщи резултата Станислава Иванова, директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. „Ценното в тази акция е, че обединени можем и можем повече“.

„Чрез координацията и сътрудничеството, каквото показахме днес, става ясно, че опазването на околната среда е въпрос, който не трябва да се обсъжда самостоятелно и че защитата на околната среда е обща задача на всички нас, а екологичните аспекти винаги трябва да се взимат предвид при прилагане на политиките в другите области”, категорична е Ст. Иванова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *