Над 180 000 отчетоха данъците си пред НАП

Над 180 000 отчетоха данъците си пред НАП

Над 180 000 са подадените данъчни декларации към края на март, показват данни на Националната агенция по приходите (НАП). Това означава, че близо 200 000 души са тези, които са се възползвали от отстъпка в размер на 5 на сто или до 500 лв. от дължимия данък за довнасяне.

Припомняме, че за да се възползват от намаление, данъкоплатците трябва да подадат декларация онлайн до края на март, да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне. Последните данни на приходната агенция сочат, че продължава тенденцията по електронен път да пристигат над 95% от данъчните декларации.

За да може да си отчете данъците онлайн, потребителят трябва да има издаден персонален идентификационен код (ПИК) от НАП или валиден електронен подпис. Към момента над 1 милион души у нас го имат и с него си осигуряват достъп до над 100 електронни услуги на НАП.

От приходното ведомство обаче напомнят, че всеки потребител трябва да провери информацията и да направи ясно разграничение дали става въпрос за редовна продажба на стоки или само на лични вещи, за което не се дължи данък.

Друго нововъведение е и информацията за притежавано по-малко от една година моторно превозно средство (МПС), което е продадено. За такава продажба се дължи данък, когато има положителна разлика или когато продажната цена е по-висока от покупната. Данните в предварително попълнените документи могат да се променят и обработват при необходимост, като срокът за тяхното предаване тази година е 5 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *