Над 15 000 милионери се очаква да избягат от Русия през 2022 година

Според анализ на миграционни данни повече от 15 000 милионери се очаква да избягат от Русия през 2022 година, тъй като заможните граждани обръщат гръб на режима на Владмир Путин след инвазията в Украйна, цитира news.bg.

Очаква се около 15% от руснаците с активи на стойност над 1 млн. долара (820 000 паунда) да емигрират в други държави до края на 2022 г., според проекти, базирани на миграционни данни на „Henley & Partners“, базирана в Лондон фирма, която действа като посредник между свръхбогатите и държавите, продаващи гражданството им, коментира в. „Гардиън“.

„Русия се лишава от милионери“, казва Андрю Амоилс, ръководител на изследователския отдел на New World Wealth, който е събрал данните за Henley. „През последното десетилетие броят на заможните хора, които емигрират от Русия, непрекъснато нараства всяка година, което е ранен предупредителен знак за настоящите проблеми, пред които е изправена страната.

Исторически погледнато, големите сривове на държавите обикновено са били предшествани от ускоряване на емиграцията на заможни хора, които често са първите, които напускат, тъй като разполагат със средства за това.“

Световните богаташи традиционно се преместват в САЩ и Обединеното кралство, но Henley заяви, че се очаква Обединените арабски емирства да ги изпреварят като дестинация номер 1 за емигранти милионери. „Обединеното кралство загуби короната си на център на богатството, а САЩ бързо избледняват като магнит за световните богаташи, като се очаква ОАЕ да ги изпреварят, привличайки най-големия нетен приток на милионери в световен мащаб през 2022 г.“, се казва в доклада на Henley, който се основава на „систематично проследяване на тенденциите в международната миграция на частно богатство“.

Очаква се до края на годината в ОАЕ да се преместят около 4000 високопоставени лица, изпреварвайки Австралия, която се очаква да привлече около 3500 души, Сингапур (2800) и Израел (2500).

Голям брой милионери също се очаква да се преместят в „трите М“: Малта, Мавриций и Монако.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *