Мъж с Covid се прибра с претъпкан рейс от Франция, шофьорите не знаели езика

Мъж с Covid се прибра с претъпкан рейс от Франция, шофьорите не знаели езика

Абсурдна история се разигра с пътувал в автобус от Франция към ГКПП „Калотина“ заразен с коронавирус мъж. Инфектираният се возил в претъпканото превозно средство и чак у нас станало ясно, че е с заразен с Covid.

Автобусът тръгва вчера от град Рен към България. В Париж се качва пътник, който представя PCR документ, но на френски, а шофьорите не знаят езика. Така заразеният с COVID-19 и пълният с пътници автобус преминават през Франция, Германия, Австрия, Унгария и Сърбия. Едва на Калотина става ясно, че PCR тестът на мъжа е положителен. Шокираните пътници се надигат на бунт, защото това ги прави контактни.

„След като във Франция си прави корона теста, той трябва да стои в самата държава под карантина – по този начин излиза, че той бяга“, казва Донка Колева, пътувала във въпросния автобус.

Собственикът на автобусната компания Георги Ангелов обяснява, че недоразумението е дошло от това, че текстът в документа бил на френски, а шофьорите не знаели езика. „Шофьорите не могат да знаят всички езици в цяла Европа. При проверките никой не е видял, че пътникът е положителен“, обясни той.

Eдва на Калотина френският PCR тест бил разчетен от здравните инспектори, които също решават да не го свалят от автобуса, а просто да пътува на задните седалки. „С тяхно знание те го качват вътре, с което те реално застрашават нашето здраве и нашия живот. Шофьорите не дават никакви обяснения на нас“, разказва един от пътуващите – Мирослав Савов.

Шокираните пътници обаче решили да го свалят насила. Естествено, хората не били съгласни да продължат пътуването от Калотина до Централна автогара със заразения. „Не е морално, не е етично, но нашето здраве е по-важно“, разказа Мирослав.

Пътниците разказаха, че са оставили пари за превоз на сваления пътник. Всички контактни пътници и шофьорите ще бъдат под карантина за 10 дни, а болният – за 14, допълниха от РЗИ-Софийска област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *