Морето през август гълта 200 лв. на ден

Поне 200 лв. на ден излиза море за двама през август. Това показва проверка на „Телеграф“ по родните курорти, пише изданието. Ако семейството е с деца, сумата може да скочи двойно. От 50 до 100 лева струва нощувка за двама в среден клас хотел по Южното Черноморие.

По-евтина почивка може да излезе само в стая с хазяи. Харчовете за храна и напитки гълтат минимум още стотачка от семейния бюджет. Офертите за стаи с хазяи са от 15 до 25 лева за легло. На доста изгодни цени са и апартхотелите в западната зона на Слънчев бряг, която е най-отдалечена от морето. Там стая с две легла струва по 30 лева на вечер, а двустаен апартамент може да се наеме и срещу 50 лева.

Сезон

Този сезон в Бургас се забелязва нова тенденция, която доскоро не беше позната. За разлика от други години, когато туристите старателно избягваха областния център и масово предпочитаха да почиват в курорти като Несебър и Созопол, сега Бургас се превърна в предпочитана дестинация. Семейства от столицата и вътрешността на страната предпочитат да наемат частни апартаменти за нощувки чрез системата Airbnb. Цената зависи от броя на спалните в жилището и от обзавеждането и варира от 80 до 150 лева на вечер. В момента в морския град е невъзможно да се намери свободен апартамент за повече от 3-4 дни. Всички Airbnb квартири са резервирани и предплатени до края на август.

Нощувка на човек в подобен апартамент започва от 35 лева на нощ и лети нагоре, в зависимост от локацията и лукса. Една идея по-евтини са квартирите в Свети Влас и Черноморец, но и там свободни места трудно се намират. В Созопол също е пренаселено и вече няма места. Там студио или двустаен апартамент в стария град се дават за 180 лева на вечер.

Минимум стотачка на ден на човек излиза почивката по Южното Черноморие. Закуската на плажа или на крак в непретенциозна баничарница излиза около 15-20 лева за четиричленно семейство, или по 3-5 лева на човек. Обядът, ако се състои от пица или дюнер, струва средно 6-8 лева, но ако се купи от плажно заведение е над 10 лева. Вечеря в ресторант от среден клас излиза от 10 до 20 лева. С десетачка отгоре на човек набъбва сметката, ако се включи и аперитив със салата или халба бира с цаца.

По традиция цените в крайбрежните кръчми в Созопол и Несебър са в пъти по-високи, затова и там скромна вечеря се умножава по две. В Равда и Ахтопол цените по ресторантите са значително по-евтини. В тези курорти можеш да обядваш и вечеряш за не повече от 10-15 лева. За платените екстри на плажа сметката на четиричленно семейство набъбва средно с по 20-30 лева на ден. Почивката поскъпва с по 10-15 лева дневно и ако се ползва паркинг.

Туристите, които са имали късмет да наемат стая в хотел с безплатен паркинг, но държат да отидат на плаж с автомобила си, трябва да отделят и пари на синята зона. В Бургас това удоволствие струва по левче на час, но в Слънчев бряг е по 2 лева на час.

Крайбрежно

В повечето крайбрежни кръчми по южните плажове кафето струва по 4-6 лева. В по-отдалечените заведения ободряващата напитка може да се намери и за 2-2,50 лв. По-евтино е кафето само от автоматите.

Най-евтините блюда в кръчмата са паниран кашкавал и сирене по шопски или омлет, които струват средно от 6 до 8 лева. Най-скъпи са ястията от морски дарове, като първенец по цени е ястие от омар. Цените за него тръгват от 50 лева за порция. На следващо място в ценоразписа е октопод на плоча и лефер, които може да се поръчат за 30-40 лева в зависимост от грамажа и категорията на заведението.

На север

70 лева на ден е най-евтината почивка на море, показват данните от Варна. В тази сума се калкулира нощувка от 20-30 лева, храна и дребни дневни разходи. Според изчисленията цената на евтин престой за една седмица излиза 489 лева на човек, 769 лева за бюджетно летуване или 110 лева на ден и 1200 лева за една седмица комфортна почивка, което е 170 лв. на ден.

Паркиране на лек автомобил в синята зона на Варна. Там обаче престоят е лимитиран до 3 часа. За паркиране без ограничения се ползват обособените паркинги в града, в които за час се плаща по 1 или 2 лева, като има отстъпки за дневен и денонощен абонамент. На различните плажове средно разходите за чадър са 3 лв. и още толкова за шезлонг. Най-евтино може да се залъже гладът с Cheeseburger (fastfood) – 2,60 лв.

Хранене в евтин ресторант излиза средно 13 лв. на човек, а за 2-ма души в среден клас ресторант – 40 лв. Традиционно в капанчетата по брега най-народна е цената на цацата, която върви по 3,50 лева порцията. Попчетата са по 6 лева, а между 8-10 лева е пърженият сафрид, като се предлага и на скара с цена около 10 лева. Барбунът, калмарите и други морски дарове вървят от 6 до 10 лева порцията.

Най-скъп е калканът, като порция от деликатеса върви по около 30 лева. Българска бира (0.5 литра наливна) е 2,50 лв., вносна бира (0,33 литра бутилка) – 4 лв. Най-евтиното капучино е 2,50 лв., кафе еспресо – 2 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *