Можем ли да отслабнем с позитивно мислене?

Всички знаем, че за да свалим желаното тегло, трябва да поддържаме калориен дефицит – или казано по друг начин – калориите, които приемаме да са по-малко от тези, които изразходваме. Така тялото ни ще прибегне до запасите си от мазнини, за да ни осигури нужната енергия.

Дали обаче е наистина толкова просто? Мнозина изследователи на този въпрос споделят, че истинският механизъм на отслабване все още остава загадка. И все пак, влияе ли начинът ни на мислене върху числото, което виждаме на кантара?

В следващите редове ще се опитаме да отговорим на този въпрос. И така:

Какво наричаме „позитивно мислене“?

Позитивното мислене е свързано с вярата в себе си и с промяната в подбора на мисли. Само чрез „правилното“ мислене вие ще можете да се настройте на вълна за отслабване. Позитивните мисли ще ви предпазят от капана на съмнението. Но ако искате да ги промените, ще забележите, че сякаш у вас има един вътрешен глас, който ви нашепва, че няма да успеете, че отново ще се провалите, че няма смисъл. Ако постоянно мислите, че ще се провалите, то най-вероятно това ще се случи. Колкото повече мислите за успеха си и си го представяте, толкова повече вие се приближавате към него. Факт е, че тялото „обича“ да напълнява като защитен механизъм. Ако постоянно мислите негативно, вие задействате механизми, които способстват за задържането и дори увеличаването на телесните мазнини, тъй като то разчита стресът като страх, че ще има нужда от тях по-късно.

Защо е важно да се научите да мислите позитивно?

„Нашите действия и поведение са силно повлияни от мислите ни и от това, което смятаме, че е вярно за самите нас“, това споделя Бони Рони – нутриционист, диетолог, ментор по интуитивно хранене. Тя добавя и още: „Ако се смятаме за активни хора и избираме здравословните храни, за нас ще е много по-лесно да превърнем това в начин на живот. А то ще повлияе на цялостното ни здравословно състояние и благополучие.“

Бъдете мили със себе си

Ако сте като повечето хора, вероятно вие сте най-големият си критик, но това, разбира се, може да има обратен ефект. Стив Уашута (сертифициран треньор), споделя: „Помислете си за човека, на когото държите най-много на този свят и си представете, че му казвате следното: „Ти не си достатъчно отдаден, за да успееш със спазването на този режим. Ти не си във форма и си мързелив. Със сигурност ще се провалиш отново.“ Не бихте казали това на любим човек, нали? Тогава защо го повтаряте на себе си отново и отново? Опитайте се съвсем съзнателно да водите вътрешен диалог, който е по-подкрепящ. Така ще бъде много по-вероятно да повярвате, че можете да постигнете целите си. Целенасочено си напомняйте, че заслужавате успех, че можете да го постигнете и че сте на прав път.

Започнете да мислите в дългосрочен план

Когато започнете да променяте начина си на живот, за да отслабнете, съвсем възможно е да не видите незабавни резултати. Ако очаквате прекалено много от себе си в краткосрочен план, това може да има обратен ефект и да ви накара да се усъмните в способността си да постигнете целите си. Вместо да се съмнявате в себе си, напомняйте си, че малките промени, които правите, ви водят по правилния път.

Поставете си постижими цели

Ако си поставяте твърде нереалистични цели, свързани с вашето отслабване (например: „Трябва да отслабна с 15 кг за лятото“), това може да се окаже пагубно за позитивното ви мислене и за вашето отслабване. Вместо това, изберете малки, постижими цели – такива, с които знаете, че ще се справите.

Изберете си нови дрехи

Да кажем, че от известно време сте на даден режим и вече забелязвате първите свалени килограми. Ако продължавате да ходите със старите си, широки и износени дрехи, това може да ви накара да се почувствате демотивирани. Вместо това, изберете облекла, които ви карат да се чувствате уверени, секси и така, сякаш можете да постигнете, каквото си пожелаете.

Не се фокусирайте върху грешките

Ако следвате дългосрочен план за отслабване, съвсем нормално е понякога нещата да се объркат – без значение дали ще имате ден, в който сте консумирали повече калории или пък такъв, в който не сте успели да направите тренировката си. Каквото и да се случва обаче, приемете, че това е само една грешка и продължете напред. Признайте грешката си, продължете напред и не се самобичувайте. Негативното мислене и съсредоточаването върху грешките може да ви накара да се почувствате виновни и да ви подтикне към безразборно хранене. А това може да бъде опасно, особено ако се превърне в постоянно повтарящ се модел, пише az-jenata.bg. Ако сгрешите, просто си кажете, че това е една малка грешка и тя няма да заличи напредъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *