Митко от Брежани се размечта за Гинес за най-дълъг косъм на бабугерски костюм

Митко от Брежани се размечта за Гинес за най-дълъг косъм на бабугерски костюм

Тийнейджър от Брежани се размечта за Книгата на Гинес за най-дълъг косъм на бабугерски костюм. 18-годишният Митко Димитров, който се увлича по ритуала още от съвсем малък, сам отглежда пръчове с подходяща козина и се надява косъмът им да достигне над 120 см, за да надмине досегашния рекорд.

Той прекарва дълги безсънни нощи на тавана с приятели, които му помагат в разчесването на кожите косъм по косъм, прилагайки специална технология за пухкава козина, и сам ушива костюма, пише в. „Струма“.

„Брежанската Сурва се прави два пъти – на 1 януари и на 14 януари, когато се е провеждала в миналото. В подготовката за празника се включват почти всички жители на селото, които държат на своята самобитност, автентичност и оригиналност, няма специални работилници, няма привнесени майстори или външно влияние.

Едни от хората се грижат за обработката на кожите и шиенето на костюмите, други измислят сценария и сценките, трети се превъплъщават в различните персонажи. Наред с възрастните активно участват и децата“, разказа Румяна Панова, една от организаторките на Празника на кестена в някогашния миньорски център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.