Миньори и енергетици също излизат на протест: Лъжат ни!

Миньори и енергетици излизат на протест. Зад тях застават двете синдикални организации КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Националният протестен митинг е за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощностите във въглищния сектор.

„Диалогът не води до решения, не е конструктивен. Няколко дни назад имаше потвърждения, тайно се свика обществено обсъждане. Без разгласяване, указания, покани – в последния момент. Моите колеги са се оказали още веднъж в ситуацията на лъжа и измама“, каза конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров в студиото на „България сутрин“.

Алтернатива в момента липсва, а предложенията, отправени към сектора, са не на място, коментира гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Загоров обясни, че за помощи от Европа трябва да има физически носител.

„Дружество, което да върши каквото и да било, трябва да има инвеститор. Най-голямото противостоене е срещу преквалификацията. Такава не може да има просто заради самата преквалификация. Трябва да е целенасочена. На нас ни се предлага нещо страшно. Ако имаме бизнес за 100 лв. с един тон въглища, върху него заради емисиите се прави бизнес за още 100 евро. Това означава, че емисиите са проблем, а не въглищата“, обясни той.

„Разнозначни предложения имаше. Един от министрите ходеше по рудниците да се кара с хората. Това е извън нашите представи за нормална политическа активност“, отбеляза гостът.

Конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ изтъкна, че сме покрили изискванията на Европа и отчитаме намаляване на емисиите в страната. „Натискът за затваряне идва от всички, които се изхранват с проекти и програми. Нашите сметки са, че близо 5 млн. евро са отишли в европроекти как да опишат затварянето на мините“, на мнение е Загоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *