Министър Балтова представи здравните мерки за зимните курорти този сезон

Министър Балтова представи здравните мерки за зимните курорти този сезон

На онлайн среща с представители на зимните ски курорти в България министърът на туризма Стела Балтова представи подготвения Здравен протокол, както и Правилата за прилагане на противоепидемичните мерки през зимен сезон 2021/2022. Предстои съгласуване с Министерството на здравеопазването, което ще е факт до няколко дни.

„Мерките за зимния туристически сезон са съобразени с въведените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, а ключовата цел на протокола е да осигури максимална защита на здравето на туристите през зимата“, заяви министър Балтова. Тя представи пред участниците основните мерки, които трябва да предприемат местата за настаняване, а именно носенето на маска от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставянето на информационни табели и др.

В протокола ясно са разписани и правилата за кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове. На този етап се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за ски съоръженията. По време на срещата бяха представени и обсъдени практиките в чужди зимни туристически дестинации, както и процедурите в случай на коронавирусна инфекция при гост в мястото за настаняване.

От своя страна представителите на зимните ни курорти благодариха на министър Балтова и на нейния екип, че са се вслушали в техните идеи и препоръки. Те изразиха своите притеснения в контекста на пандемията, споделиха практики и увериха, че и тази година ще предприемат всички мерки и действия, които ще са в полза на здравето на туристите и които биха им позволили да работят без ограничения.

В рамките на срещата пред участниците бяха представени резултати от представително проучване за нагласите на българите спрямо предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка. 74% от пълнолетното население на България оценява потенциала на зимния ни туризъм като добър – според близо милион и половина българи условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения у нас са „определено добри“, а според 2,7 милиона оценката е „по-скоро добри“.

Малко над половината от запитаните – 54,6%, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм. В разгара на четвъртата COVID-вълна 730 хиляди пълнолетни българи (12,8%) заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г.

Изводите сочат също, че традиционно пътуването като „турист“ е в по-висока степен застъпено сред жителите на столицата и областните градове. Близо 5% от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемичната обстановка, в която се намираме.

По отношение на продължителността и отделения бюджет за зимна почивка, за сезон 2021/22 намерението е средно за 6 дни ползване на туристическа услуга от някакъв тип при бюджет 1 330 лв. средно. Около 260 хиляди българи търсят почивки в рамките на 1000 лв., а малко над 70 хиляди се ориентират към бюджет над 2500 лв.

Най-голям потенциал за туристическия сектор към момента представляват хората на възраст между 18 и 44 години, които формират 80% от категорията на активно търсещите подходящи предложения. 37% от тях са в категорията с 2-3 хиляди лева месечен домакински доход. Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления – 36% посочват като важен фактор при избора препоръката от близки и познати, а 34% се опират на преки, лични впечатления от конкретно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *