Новините

Мика Зайкова: Нещата отиват много, много зле за бедния човек

Електронно табло пред Министерството на икономиката показва всеки ден цените на едро на основните храни. Идеята е хората да бъдат информирани и да няма злоупотреби. Пред таблото застана и икономистът и бивш депутат Мика Зайкова.

„Това табло засега нищо не ми говори, искам да го сравня с цените в магазина. Тези цени на едро, които са дадени на това табло, се вдигат ежедневно, особено за продуктите, които търпят преработка – сирене, кашкавал, месо“, каза финансовият експерт пред екип на Bulgaria On AIR.

Записваме си цените на няколко продукта и решаваме да проверим каква е разликата между цените на едро и тези в произволно избран супермаркет. Избираме няколко продукта: сирене, кашкавал, краве масло, олио, ориз, брашно, замразено пиле, шпеков салам, кайма смес, домати и краставици.

Според таблото пред Министерството на икономиката те струват общо: 59,62 лв. В супермаркета обаче, цената е 110,81 лв. Разликата е от над 51 лева.

„Виждате, че разликата е почти двойна или 85% надценка, а това е един от евтините супермаркети. Нещата отиват много, много зле за бедния човек“, посочи Мика Зайкова.

Тя подчерта, че магазините плащат промишлен ток, който е много скъп, освен това в България има 20 на сто ДДС върху храните. В 19 страни от ЕС ДДС върху храните е до 10%.

Прогнозата на Мика Зайкова е песимистична. Тя смята, че инфлацията у нас ще продължава да расте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *