Мика Зайкова: Времето на премиерските републики отмина

„Надявам се новият парламент да работи наистина и да бъдем парламентарна република, т.е. да гради закони, да преглежда бюджета, да го преправя и да го гласува, защото времето на премиерските републики отмина.“

Това каза в ефира на bTV Radio икономистът и бивш депутат от „Има такъв народ“ Мика Зайкова. „Радвам се, че новият парламент е много млад. Това са хора със значителен бекграунд в образованието и с идеи, които биха могли да възродят България“, допълни тя.

Зайкова обясни, че Бюджет 2022 трябва да бъде направен много внимателно. „Т.е. разходите в бюджета да не надвишават 40% от БВП. Освен това трябва много да се внимава с бюджетния дефицит. Мисля че това, което сме заложили в споразумението, би трябвало да бъде изпълнено“, допълни тя.

По думите ѝ е много вероятно в средата на следващата година да се наложи и актуализация на бюджета.

„Най-важното е да използваме ефективно парите от Европа. Тези, които са в европейските програми и от Плана за възстановяване и устойчивост. Надявам се, че г-н Асен Василев ще успее да проведе едни смислени преговори с ЕК и да отстрани всички нередности, които бяха установени от нея“, каза Зайкова.

Според нея първата задача пред новия кабинет е нулева толерантност към корупцията.

„Първо, ако ние успеем да я минимизираме, то парите, които досега се крадяха с милиони в чували, ще останат в бюджета. Второ, ако ние успеем да сведем до минимум сивата икономика, т.е. не да се плаща под масата в пликче, пари пак ще има. Трето, Европа не ни е оставила и има пари и по европейските програми. И четвърто, чрез Плана за възстановяване да успеем да възродим нашата икономика“, обясни тя.

Според нея България може да увеличи приходите си дори само със спирането на кражбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *