Между живота и смъртта: Николета Маданска разтресе мрежата с признание

Една от най-българските традиции спази спортната журналистка Николета Маданска. Половинката на Венелин Петков отбеляза по любопитен начин 40-ия ден от раждането на втория им син Михаил. Мъникът е кръстен на бащата на телевизионерката-треньора Михаил Мадански.

“40 дни от раждането на Мишо. Знаете ли, че няма нищо християнско в масовата практика у нас да се прави „парти“ за „орисване“ на бебето или така наречената погача за новородено? Това, което се прави всъщност, е изобразено на иконата зад мен на втората снимка – Сретение Господне (представянето на 40-дневния Младенец в храма от майка му).

Счита се, че до 40-тия ден на детето родилката е „нечиста”. До този момент и майката, и бебето, се намират между живота и смъртта, между земята и небето. В края на четиридесетте дни майката и бебето посещават църква, където им се пее т.нар. „очистителна молитва”. Това направихме ние с Йоан миналата година, а сега и с Мишо. Съчетахме го с разходка до манастира, а питка си хапнахме за здраве“, обясни младата майка.

Питката със сигурност е нейно производство. За първи си син Маданска всеки месец приготвяше торта, за да отбележи рождения му ден, която хапваше предимно баща му Венелин Петков, който от журналист се преквалифицира на учител, припомнят от Hotnews.bg.

Манастирът „Свети Йоаким и Анна“, който е избрала Николета се намира в местността Мали дол на Витоша, на около 2 км югоизточно от Бистрица. В селото, което сега е един от кварталите на богатите в София Маданска и Петков живеят от години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *