“Мега Хидрострой” отказа да укрепи свлачището над пътя за Бодрост за 4,7 млн. лв.

Регистрираната в гр. Божурище фирма “Мега Хидрострой” ЕООД със собственик Зоран Костов, единствената поканена да укрепи свлачището над пътя към летовище Бодрост, за което правителството отпусна в началото на февруари 4 687 233,6 лв., е отказала да подпише договор с община Благоевград и да изпълни заданието, мотиви не са посочени.

Поръчката бе обявена на 19 февруари т.г., веднага след като Министерски съвет одобри искане на кмета инж. Румен Томов за бърза финастова инжекция. То бе провокирано от сигнали на граждани през януари за опасна пукнатина по склона над пътя за Бачиново. Тогава в коментар за вестник “Струма” шефът на Горското инж. Калин Зашев отбеляза, че отцепването се е получило още през 2008 г., след скъсване на вадата, която води към парк Ловен дом, пише в. „Струма“.

В края на януари обаче при оглед на ската, поръчан от кмета Томов, доцентът по инженерна геология и геотехника Кирил Ангелов заяви, че състоянието му е много сериозно и спешно трябва да започнат укрепителни мероприятия. В няколко участъка близо до пътя имаше типични неголеми срутища, скалите от които са се обрушили върху пътното платно и затварят пътя за движение.

На пресконференция доц. Ангелов посочи, че за самия път най-опасни са стръмните участъци над него, а за съжаление платното започва непосредствено до ската без никакъв тротоар, укрепителна стена или друга граница и при последното обрушване всички паднали материали са засипали пътя и са отишли към реката. Той отбеляза, че е учуден как досега не са се случвали по-сериозни инциденти предвид сериозността на ситуацията, а експертната му оценка накара общината да кандидатства за помощ от държавата. Седмица по-късно на правителствено заседание бяха отпуснати 4,7 млн. лв. за отстраняване на свлачището.

“Засилена” от становището на доц. Ангелов, че пролетните дъждове ще провокират сериозни свлачищни процеси, които могат да затворят пътя към летовище Бодрост и към селата Горно Хърсово и Бистрица, община Благоевград обяви процедура с пряко договаряне за възлагане на поръчката, с мотив, че става дума за природно бедствие, и покани за изпълнител “Мега Хидрострой” ЕООД. Решението да се покани само една фирма за мнозина бе изненада.

Сега заради отказа й да укрепи свлачището поръчката е прекратена. Парите, отпуснати за укрепването, не се губят, поръчката ще бъде обявена отново, обясниха от администрацията на община Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *