Марио Драги: Европейските компании ще могат да плащат за газ в рубли

Марио Драги: Европейските компании ще могат да плащат за газ в рубли

Италианският премиер Марио Драги заяви, че европейските компании ще могат да плащат за газ в рубли, без да нарушават санкциите, като явно отхвърли указанията на ЕС за обратното, предава Bloomberg.

Европейските компании от седмици търсят начини да изпълнят искането на Русия за плащания в рубли, за да запазят ключовите газови доставки, без да нарушават санкциите, които целят да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна., предаде BG ON AIR.

Представители на ЕС заявиха, че компаниите трябва да продължат да плащат в евро, а откриването на банкова сметка в рубли ще наруши правилата. Въпреки това ЕС все още не е оповестил строги инструкции как компаниите да плащат на „Газпром“.

„Няма официално определение какво означава нарушаване на санкциите“, заяви Драги на пресконференция в сряда. „Никой никога не е твърдял, че плащането в рубли нарушава санкциите“, допълни той.

„В действителност повечето вносители на газ вече откриха сметката си в рубли при „Газпром“, допълни той.

Руският указ изисква от компаниите да откриват две сметки – една в евро и една в рубли. Оттогава има сигнали от „Газпром“, които целят да успокоят европейските купувачи, че могат да получават газ, без да нарушават правилата на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.