Мариан Бачев със „Златен кукерикон“ за ролята на Чаплин

Мариан Бачев със „Златен кукерикон“ за ролята на Чаплин

За ролята си на Чаплин от едноименния мюзикъл на Варненската опера Мариан Бачев се увенча с театралната награда за хумор и сатира „Златен кукерикон“ за най-добър комедиен актьор след вихреното сатирично кабаре в червено и черно с много канкан, джаз и рокендрол в сряда вечер.

Актьорът излезе на сцената с тъмни очила, като обясни, че има проблем със зрението, а не че се прави на гъзар. „То така се почва, а после…ставаш гъзар“, парира го домакинът и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов, който с колежката си Силвия Лулчева бе водещ на церемонията по награждаването. Бачев не забрави да благодари на учителката си проф. Надежда Сейкова, посвети приза на режисьора Борис Панкин, който винаги го е подкрепял от началото на кариерата му, а ваучерът с финансовото изражение на отличието обяви, че

предоставя за лечението на преподавателката от НАТФИЗ доц. Александра Хонг

Със „Златен кукерикон“ за най-добра женска роля си тръгна актрисата Анна Петрова за изпълнението си в постановката „Лъжата“ на режисьора Гълъб Бочуков в Театрално-музикален център – Кърджали. В краткия си благодарствен монолог тя изброи няколко свои горещи желания, сред които – да спре да я е страх, да усеща погледа на великите сатирици на тази сцена и Мария Бакалова да спечели „Оскар“.

Наградата в категория „Млада надежда“ грабна целокупният актьорски клас на проф. д-р Ивайло Христов в НАТФИЗ за неговия спектакъл „Суматоха“ по Йордан Радичков в Учебния театър. Когато дебютантите се качиха на сцената, тя се оказа нетипично-пандемично пренаселена, а от името на всички за признанието благодари младият актьор Ясен Атанасов, син на проф. Атанас Атанасов.

Отличието за най-добра режисура отиде при Николай Урумов за една друга „Суматоха: в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе. Актьорът режисьор спомена с добро големите режисьори, с които е работил – Стоян Камбарев, Елена Цикова, Крикор Азарян, Александър Морфов и др. И си припомни как, когато от Сатиричния театър навремето се преместил в Народния, малката му дъщеричка се запъвала да влезе в сградата на новата му месторабота, защото в нейните представи „театърът“ бил само и единствено Сатирата.

„Златен кукерикон“ за най-добър спектакъл пък бе присъден на авторския спектакъл на режисьора Боян Иванов „Ако Фройд беше индиец“ във Варненския куклен театър.

Наградата за цялостно творчество в сферата на хумора и сатирата на името на големия Георги Калоянчев

бе връчена на проф. Пламен Марков от сина на легендата – актьора Ивайло Калоянчев

Именитият режисьор си припомни 8-те много трудни за него години на кормилото на Сатирата преди около четвърт век и призна: „Този театър наистина е специално място за мен“. Той се върна назад във времето, когато смятал за най-важно да назначи най-добрите артисти, и отбеляза, че част от тях са все още тук.

Сатиричното кабаре, предшестващо раздаването на отличията, в което с музика, танци, стихове и сентенции се включи почти цялата трупа, зареди с настроение зажаднелите за театър 30% зрители. Актьорът Димитър Баненкин бе дегизиран за празника на театъра като патрона му Алеко Константинов и останалите участници се обръщаха към него с „татко“.

За уравновесяване на положението не липсваше и Бай Ганьо. Автори на шоуто бяха Калин Сърменов и Михаела Кацарова, шефът на трупата бе и постановчик на гала-вечерта с водещи Александра Сърчаджиева и Мартин Гяуров. Жилото на сценария не пожали нито образованието („Отнасяме се към него така, все едно палим военните си складове“, казал е поетът Кирил Христов), нито туризма („Само се страхувам да не направят почивката на българското Черноморие задължителна“, казва един от героите), нито семейните отношения, нито политиката и политиците. А след като няколко актриси пародираха Николина Ангелкова, Мая Манолова и прочее, когато на сцената излезе да пее истинската Есил Дюран мнозина си помислиха нея пък коя актриса я имитира…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *