Мандатната въртележка стартира в понеделник

Мандатната въртележка за сформиране на кабинет стартира от понеделник. Това стана ясно на днешното първо заседание на 45-ото народно събрание, на което новите 240 парламентаристи положиха клетва. В речта си пред народните представители президентът Румен Радев обяви, че още в понеделник започва консултациите с политическите сили, с което стартира и конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Според разпоредбите на основния закон мандатът първо се връчва на кандидата за премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС. Ако кандидатът не успее да събере подкрепа в Народното събрание за предложения от него кабинет в 7-дневен срок, мандатът отива при втората по големина група и номиниран от нея човек за министър-председател – „Има такъв народ“ (ИТН). Ако и той не успее да събере подкрепа, президентът има право да реши на коя от останалите парламентарни сили да даде мандата за сформиране на кабинет.

Още в сряда стана ясно кой ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ – лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че това ще е бившият служебен външен министър Даниел Митов. Какви обаче са шансовете на партията да събере подкрепа, стана ясно още на днешното заседание – при избора на председател на Народното събрание.

Гласуване, което традиционно е тест за разпределението на силите

На поста беше избрана номинацията на втората по големина сила в новото НС „Има такъв народ“ – Ива Митева-Рупчева. Депутатката от партията на Слави Трифонов и дългогодишен шеф на правната дирекция на НС събра конституционно мнозинство в своя подкрепа. 163 депутати гласуваха „за“ нейната номинация, като освен новите три формации в НС – ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, тя беше подкрепена и от БСП и ДПС. Против кандидатурата й гласуваха само 75-те депутати от ГЕРБ-СДС. Само те подкрепиха и номинацията на партията на Бойко Борисов за парламентарен шеф Цвета Караянчева. Всички останали гласуваха против номинацията й.

Аплодисменти, освирквания, размяна на реплики и дори обиди гарнираха първия ден на народните представители. Заседанието беше открито по традиция от най-възрастния парламентарист – Мика Зайкова от ИТН, като 240-те депутати положиха клетва в старата сграда на парламента на площад „Народно събрание“ 2, емблематична с надписа си „Съединението прави силата“.

Петима от тях обаче се оказаха болни от COVID-19

и след гласуване, беше решено те да положат клетва онлайн. Сред петимата бяха лидерът на ИТН Слави Трифонов, депутатите от партията му Андрей Михайлов, а също Тодор Тодоров от ГЕРБ, както и зам.-председателят на ДПС Халил Летифов. Както това гласуване, така и следващите се наложи да са с вдигане на ръка, защото електронната система за даване на вот е в другата сграда на парламента, в която депутатите се преместиха през есента на миналата година – бившият Партиен дом. Веднага след клетвата и химните на България и Европейския съюз думата от парламентарната трибуна взе президентът Румен Радев, който анонсира, че стартира консултациите с политическите сили в понеделник, посочи, че на депутатите се пада задачата да възродят парламентаризма, и подчерта, че първият тест за успеха им ще бъде възстановяването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт.

ГЕРБ остана в изолация и при последвалите изказвания

от страна на парламентарните групи. В своето шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че е „време шоуто да приключи и да си подадем ръка“. Предложението й обаче не срещна подкрепа в останалите партии. Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов заяви, че новият парламент е закъснял с 6 месеца и обвини за това досегашните управляващи, че се вкопчили във властта, и анонсира, че още в рамките на деня партията ще внесе промени в Изборния кодекс, с които партийната субсидия става левче, маха се ограничението за секциите в чужбина, въвежда се вот по пощата, изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение в секциите, както и се предвижда разпускане на ЦИК.

В изброените изменения обаче не фигурираше мажоритарен вот, което предизвика реплики от страна на ГЕРБ: „И мажоритарни избори“, както и коментари, че партията на Слави Трифонов се отказва от едно от основните искания от референдума. В отговор Йорданов заяви: „Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала… Партията, която ги предлага, няма мнозинство.“

Соцлидерът Корнелия Нинова даде да се разбере, че червените ще дадат подкрепа за кабинет на ИТН, ДБ или „Изправи се! Мутри вън!“. Председателят на ДПС и шеф на групата на движението Мустафа Карадайъ отсече, че вотът на избирателите е ясно желание за промяна, като посочи, че в същото време те не са дали мандат за съставяне на правителство на новите 3 партии в НС и подчерта, че движението е готово за избори веднага, ако такива се наложат. Шефката на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова поиска пълна ревизия на кабинета „Борисов“, а шефът на „Демократична България“ Христо Иванов даде да се разбере, че приоритетите на формацията са да бъдат закрити КПКОНПИ и спецсъдилищата, както и да бъде махнат от поста му главният прокурор Иван Гешев (виж подробности в каретата).

Освен парламентарен шеф, който бе избран след изказванията,

депутатите гласуваха и шестима зам.-председатели на НС

От ГЕРБ зам.-шеф стана Цвета Караянчева, от ИТН Виктория Василева, от БСП Кристиан Вигенин, от ДПС Мукаддес Налбант, от „Демократична България“ Атанас Атанасов, а от ИМВ Татяна Дончева. Христо Дочев от ИТН пък бе избран за председател на временната комисия, която ще изготви правилника на 45-ото НС.

На председателски съвет след края на първия пленарен ден пък беше решено, че депутатите няма да имат великденска ваканция, като новият парламентарен шеф Ива Митева обяви, че парламентът трябва да заседава и става дума за два дни след официалните празници. Беше решено също, че и утре заседанието на НС ще е в старата сграда на парламента, като ще бъдат създадени три ключови комисии – правната, бюджетната и здравната, а гласуванията ще се осъществяват както вчера – с вдигане на ръка. Депутатите ще останат на площад „Народно събрание“ 2, докато траел ремонтът в бившия Партиен дом, стана ясно още след председателския съвет.

Митева върна медиите в кулоарите, разпореди пълна прозрачност

Пълна публичност и прозрачност за работата на Народното събрание разпореди председателят на НС Ива Митева-Рупчева. След заседанието на председателския съвет тя подчерта, че разчита на медиите, като допълни, че ще разреши журналистите да имат пълен достъп до всички части на сградата. Такъв реално им беше отнет още при старта на пандемията, когато депутатите от предишния парламент все още бяха в старата сграда на НС.

„Осъзнавам отговорността.“ Това пък бяха първите й думи от парламентарната трибуна, след като бе избрана за шеф на НС. „Надявам се към опита и знанието на доказаните парламентаристи да се прибавят младостта и енергията, новаторският дух на новоизбраните колеги“, допълни тя и подчерта, че към работата на парламента са обърнати очакванията на българите за ясно и предвидимо законодателство. Тя призова да се положат усилия за диалог, за търсене на решения, за висока парламентарна култура.

Ива Митева-Рупчева е третата жена – председател на парламента, след Цецка Цачева и Цвета Караянчева. Родена е в Разград. Завършва Софийския университет. Ива Митева е член на екипа на „Има такъв народ“ и е избрана за депутат от 23-ти МИР София, където бе втора в листата. Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в парламента. Преди това е била в същата дирекция, когато неин шеф е била проф. Емилия Друмева, която сега пък ръководи правния екип на президента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *