Малта узакони канабиса – до 7 грама и до четири растения

Малта узакони канабиса – до 7 грама и до четири растения

Малта стана първата европейска държава, която разреши ограниченото отглеждане и притежаване на канабис за лична употреба. През октомври Люксембург обяви, че има подобни планове, но парламентът му все още не е дал зелена светлина на мярката.

Малтийският закон, одобрен в парламента с 36 гласа „за“ при 27 гласа „против“, разрешава на пълнолетните малтийци да притежават до 7 грама канабис и да отглеждат до четири растения.

За закона се застъпи малтийският министър Оуен Боничи, според когото Малта е възприела „подход за намаляване на вредите“ със създаването на орган, който да регулира продажбата на канабис от организации с нестопанска цел на пълнолетни граждани за лична употреба. Пушенето на канабис на публични места остава противозаконно и всеки, който го прави пред дете, ще бъде глобен с от 300 до 500 евро. Законът бе критикуван от дясноцентристката опозиция, медицински асоциации и Църквата.

Боничи отхвърли предположенията, че законът ще доведе до увеличаване на злоупотребите с наркотици на средиземноморския остров. „Правителството по никакъв начин не поощрява пълнолетните да употребяват канабис, нито популяризира културата на употреба на канабис. Правителството винаги призовава хората да правят по-здравословен избор“, написа министърът в своя статия, публикувана във в. „Сънди таймс ъв Малта“.

Малта се опитва да се наложи и като европейски лидер в производството на канабис за медицински цели, след като през 2018 г. одобри законодателство, което позволява производството на канабис за медицински и изследователски цели.

Нидерландия също има либерално отношение към канабиса. Там е позволена продажбата на малки количества в рамките на политика за борба с престъпността и управление на рисковете за здравето, въпреки че официално канабисът не е узаконен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *