Македония клекна: Вкарва „бугарите“ в конституцията си

Включването на българите в Конституцията на Северна Македония трябва да е последното условие за начало на преговори за членство на страната в Евросъюза. Скопие ще иска твърди гаранции от България и от Евросъюза за това, заяви македонският президент Стево Пендарвоски след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Охрид. Той е на посещение в страната за участие в Преспанския форум за диалог, който започна днес.

В Скопие не сме видели френското предложение за решаване на спора ни с България. Ние разговаряме с нашите български колеги в рамките на диалога, който продължава от месеци.

За вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, но технически не е възможно да се реализира за по-малко от три месеца.

Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България. Търсим силни политически гаранции не само от страна на България, но и от страна на ЕС, че това ще бъде последното искане от страна на България, е заявил Пендаровски, цитиран от „Евронюз“.

Пендаровски оцени посещението на Шарл Мишел в бурния за Европа и света период само няколко дни преди срещата на върха на ЕС през юни, като доказателство за необходимостта от координация на стъпките между Балканите и ЕС заради необходимостта от решителни и принципни решения.

Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с Евросъюза възможно най-скоро, което е важно не само за двете държави, но и за региона като цяло, особено в контекста на новите геополитически събития. Това е основен приоритет и ние подкрепяме всички усилия за намиране на взаимно приемливо решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм ангажиран с Франция и Евросъюза, за да помогна за придвижването на този процес напред и съм убеден, че много скоро ще имаме положително развитие, което със сигурност ще бъде много важно за вашата страна и за целия регион. Така е отговорил, от своя страна, Шарл Мишел.

Мишел обяви още, че на 23 юни ще организира среща на 27-те страни членки и държавите от Западните Балкани.

Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки, поясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *