Макар и без висше, Ицо Хазарта води преговорите в образованието

Макар и без висше, Ицо Хазарта води преговорите в образованието

Преговори за съставяне на приоритетите на бъдещото правителство се водеха от „Продължаваме промяната“ с коалиционните партньори в сферата на образованието. Рапърът Христо Петров – Ицо Хазарта, образователният министър акад. Николай Денков и Кирил Петков водят преговорите от името на партия „Продължаваме промяната“.

Сред първите, които взеха думата, бе Ицо Хазарта, който посочи, че не е образователен експерт. „Това, което умея да правя добре, е да отправям послания и те да стигат до много хора. Вярвам, че това ще помогне на каузата, за която сме се събрали тук“, посочи той. Преди около месец в свое интервю той призна, че не е успял да завърши висшето си образование, понеже трябвало да гради кариера като рап изпълнител. Това обаче явно не го притеснява да чертае национални образователни стратегии…

Партиите се обединиха около мнението, че трябва да се работи за бързото връщане на учениците в клас. „Учебните програми трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология“, заяви Ирена Анастасова от БСП. Според нея трябва да има по един учебник за всеки предмет, за да се прекъсне схемата на печалбарство, в която се е превърнало издаването на учебници.

От „Има такъв народ“ също искат да се намали броят на учебниците. Да има по два учебника по учебен предмет за даден клас, предложи „Има такъв Юлия Чортленева от партията на Слави Трифонов. Формацията иска да има мандатност на директорите и кадрово управление. Според ИТН трябва да има максимално два мандата за новоназначените директори.

От Демократична България предложиха финансирането на образованието да е обвързано с БВП и 4% да отиват за средното образование, 1% – за висшето и 1% за науката. Всичко това да бъде свързано с качеството на образованието.

Служебният образователен министър акад. Николай Денков, който се очаква да бъде предложен от „Продължаваме промяната“ за поста и в редовното правителство, предлага да се въведе финансиране на училищата според качеството от 2024 г. Дотогава трябва да започне да функционира „оценка на добавената стойност“ на всяко конкретно училище според методология, предложена от Световната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *