Майстори от Банско възстановиха 400-годишна порта на Бачковския манастир

Възстановена и поставена е оригиналната входна врата на Бачковския манастир. Тя е на повече от 400 години и е част от проекта за възстановяване на западното крило на обителта.

Оригиналната врата е изработена през 1604-та година, когато е възстановен и манастирът заедно храма. Тогава е построено и западното крило с трапезарията. „Преди известно време оригиналната порта е била сменена с доста неподходящо копие, което е било изработено от съвременни материали и евтини украшения, разказа игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

Двама майстори Георги и Радо от Банско са възстановили оригиналната порта. С реставрацията на врата се поставя началото на възстановяването и на западното крило на манастира, през което се влиза в Светата обител. „Възстановяването на тази врата, възстановяването на цялата тази древна арка и изчистването на камъка от мазилки, от бои и налепи, ще даде представа как ще бъде възстановено цялото крило в автентичен вид, в оригиналния му вид, без да се спестява нищо и без да се правят компромиси с тази важна реставрация“, каза епископ Сионий.

Идеята е да се запази това, което е останало от миналото, както и с цел поклонниците да видят една добре и професионално извършена реставрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *