Майката на Ани: Децата не са статистика, не сме съгласни с присъдата

Родители и близки на загинали при катастрофи се събраха на протест на кръстовището на столичния бул. „Сливница“ и ул. „Русе“, предаде БТА. На това кръстовище на 8 май 2023 година при пресичане на пешеходна пътека при пътен инцидент загинаха Ани и Явор.

Инициатори на протеста бяха фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

„Не забравяйте, че нашите деца не са статистика“, каза майката на Ани Десислава Малчева.

„Тук днес сме не само заради Ани и Явор, не само заради присъдата, която получиха и за нас е изключително недостатъчна и арогантна. Тук сме заради всички други деца, които загинаха и получиха дори не толкова „голяма“ присъда, за някои „голяма, че дори шокираща“, коментира Десислава Малчева.

Това са пътни убийства и е време цялото общество и абсолютно всички институции да застанат, да говорят сериозно по този проблем, защото само днес има още трима загинали по пътищата на България, каза още Десислава Малчева.

Истинският виновник за този война по пътищата е държавата. В лицето на Министерство на образованието, Министерство на транспорта, Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Общините като собственици на инфраструктура“, коментира Жулиета Михайлова от Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

„Да не забравяме Държавната агенция по пътна безопасност и на последно място, но първо по значение, законодателния орган -българският парламент, който работи явно само и единствено под натиск. Затова има такива граждани като нас, затова има граждански инициативи, сдружения, фондации. Някои от тях са съставени от родители на загинали деца, което е потресаващо“, каза тя.

„Тук съм, за да изразя първо своята съпричастност към двете семейства, Родителите на Ани и Явор, с които се запознах на тяхната изложба, когато обявиха фондацията „Ани и Явор: Ключът е любовта“, каза автомобилният състезател Людмил Влахов.

Той каза, че да бъде доброволец в Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“ за него е кауза.

„Всички сме, потенциално или не потенциално, потърпевши от цялото безобразие, безхаберие, което се случва по пътищата, липсата на контрол, липсата на умения, липсата на отговорност. Тук съм да изразявам своята позиция“, коментира той.

В протеста се включиха представители на сдружение „Ангели на пътя“, фондация „Стефан Стефанов“, близки и приятели на загинали при пътни инциденти, съпричастни граждани.

„Ние днес се обединяваме с фондацията „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и с други, които ни подкрепят. Присъдата на виновника за смъртта на моя син Стефан беше четири години и осем месеца, но бе намалена на две години и осем месеца, след като причинилият катастрофата се призна за виновен и каза, че съжалява“, каза майката на Стефан Стефанов Красимира Манолова.

Искаме да призовем обществото да ни подкрепи и както каза и майката на Ани, „Нека да бъдем отговорни преди да стигнем в съда“, каза още Красимира Манолова.

Движението в участъка по бул. Сливница бе спряно за около час.

С плакати с надписи „Висока скорост, алкохол, дрога =Пътно убийство! Доживотен затвор!“, „България няма деца за убиване!“, „За пътните убийства-доживотен затвор!“, протестиращите организираха шествие по бул. Сливница до мястото до което е било влачено тялото на Явор около 300 метра.

На 4 юли Софийският градски съд (СГС) осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. След като на разпоредителното заседание на 19 юни подсъдимият Адриан Антонов направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратеното следствие, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов ще бъде намалена с една трета. Така признатият за виновен ще лежи шест години в затвора, а наказанието ще бъде изтърпяно при „общ режим“.

Родителите на Ани и Явор заявиха пред медиите, че не са съгласни с решението на съда и ще обжалват пред Апелативния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *