Магазините на главната улица в Сандански пред фалит

Магазините на главната улица в Сандански пред фалит

Търговците на главната улица в Сандански са готови да затворят магазините заради нулеви обороти. „От началото на тази седмица съм реализирал 20 лева оборот. Местните жители много рядко пазаруват. Идват предимно учители, работещи в детски градини, и служители в администрацията, но и те пазаруват, когато им се отпускат пари за закупуване на дрехи, това става в началото и в края на годината. Тогава реализираме някаква печалба, защото сумите, които им се отпускат, са в рамките на 350-400 лева”, заяви Георги Илиев, собственик на бутиков магазин на търговската улица „Македония”. „Сега хотелите са празни, туристи няма и през почивните дни мисля да затворя магазина”, допълни той.

Съседът му по магазин Ангел Стоянов, който продава очила и аксесоари, каза, че за 5 дни не е продал нито един артикул, пише в. „Струма“.

„Това нещо не се е случвало. При първия и втория локдаун в магазина ни имаше някакво движение и продажби, сега не знам как ще платя наема, 350 лева е за помещението. А трябва да платя и осигуровките си. Критична е ситуацията в Сандански. На ръба на оцеляването съм”, заяви търговецът А. Стоянов.

„Оборотни са в момента само хранителните магазини, има клиенти и в книжарниците. Хората заделят пари, за да купят нова книга, да има какво да четат, като са затворени вкъщи”, сподели Мариян Николов.

„Оборотни в този локдаун са и табак маркетите. Те продават кафе, безалкохолно, алкохол, цигари. Всички, дето работим в магазините на главната улица, си купуваме от тях по кафе и сядаме пред магазините на раздумка още от сутринта, и без това клиенти няма. На обяд си поръчваме обяд от хотелите и след 16.00 часа отново сме на кафе… Или на ден разходите ми за това, че съм отворила магазина, са около 20 лева”, жалва се Стела Петрова, собственик на магазин за дрехи, и допълва:

„По груби изчисления от понеделник до четвъртък съм похарчила 100 лева за храна и кафета, и то за времето от 9.00 ч. до 19.00 ч., а оборотът ми за тези дни е 45 лева. Но като казвам оборот, това не означава, че е печалба. Продавам на 30 процента надценка”, каза Петрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *