Лъчо Мазния оглави офшорка, превъртяла покупко-продажбата на апартамента на Цветан Василев

Лъчо Мазния оглави офшорка, превъртяла покупко-продажбата на апартамента на Цветан Василев

Известният петрички бизнесмен Лъчезар Митов Петков, придобил прякора Лъчо Мазния около ДДС афера с рапично олио, осъден за подкуп към двамата митничари и в момента с чисто досие, се е отдал на ново поприще – имотни и финансови сделки. Той е представител на регистрираната на Сейшелите фирма, свързана с един от най-скандалните имоти в България, освен това върти 2 от фирмите, доказано участвали в източването на КТБ.

Сейшелската фирма е „Спешъл Пропъртис ЛТД“. За 1 г. петричкият бизнесмен е успял да влезе в управлението на всичките й дъщерни дружества в България, чрез една от които е реализирана сделка, за която би й завидял всеки брокер, пише „Струма“.

Пробивът на Петков в офшорката е през март 2020 г., когато сменя на поста й управител софиянката от „Овча купел” Доля Миронова Начева във фирма “ИСП инвест” ЕООД. Фирмата е собственост на „Спешъл Пропъртис ЛТД“ и е с капитал от 2000 лв.

На 1 октомври 2020 г. популярният като Лъчо Мазния става пълномощник на директора на „Спешъл Пропъртис ЛТД“ Матю Брадли и резонно месец по-късно става управител и на другата фирма на офшорката в България – “Спешъл Пропъртис България” ЕООД.

На 13.11.2020 г. Петков оглавява и Съвета на директорите на “Спешъл Инвест” ЕАД. До 13 февруари 2017 г. фирмата е била с регистриран капитал от 50 000 лв., но на този ден рязко го е вдигнала на 2 249 000 лв. Според проверка във фирмените регистри вноската е непарична и доста атрактивна – става въпрос за апартамент на 2 нива от 1206.82 кв.м на пъпа на София – ул. „Аксаков“ №10, над култовата градинка „Кристал“. Въпросният апартамент е апортиран заедно с 22,93 % идеални части от мястото, върху което е построена сградата. Оценката му в момента на апорта е 2 199 000 лв., но според софиянци с имоти наоколо тя е силно занижена, защото предишният му собственик е направил вътре ремонти за много милиони. А предишният собственик е не кой да е, а прословутият банкер Цветан Василев, който след рухването на КТБ през юни 2014 г. се скри в Белград, откъдето дистанционно върви делото, което България води срещу него и още 17 души за най-голямото банково източване в страната.

Апартаментът на Цв. Василев е в активите на “Спешъл Инвест” ЕАД от февруари 2017 г. до 19 юни 2020 г., когато сейшелската фирма го продава на финансиста Емил Хърсев. Според Имотния регистър Хърсев го е купил чрез фирмата си „Хора Дива“ ООД.

Другите 2 фирми с участието на петричкия бизнесмен Лъчезар Петков са специализирани във финансови сделки. Става въпрос за „Лодж Пропърти“ АД и „Кронос Лимитед“ ЕООД, в които петричкият бизнесмен се появява на 7 декември 2020 г.

„Кронос лимитед“ му струва евтино – купува я срещу 2 лв. от Костадин Иванов Златински, а в „Лодж Пропърти“ АД се озовава в Съвета на директорите заедно с Георги Пазвантов и Йолита Тодорова. Капиталът на тази фирма е впечатляващ – 49 301 100 лв., които са непарична вноска – вземане на „Кронос лимитед“ към „Лодж Пропърти“ в размер на 19 917 100 лв. и на „Фобос консулт“ ЕООД към „Лодж Пропърти“ за 29 334 000 лв. След дълга серия цесии между десетки фирми първоизточник на капитала всъщност се оказват 3 фирми, оповестени от Спецпрокуратурата като дружества под контрола на Цветан Василев, част от структурата на т.нар. „дружества-бушони“, с огромни по размер кредити към КТБ АД, които и към настоящия момент не са погасени.

Преди да влезе в бизнеса с големите апартаменти и големите пари, Лъчезар Петков се прочу с участието си в ДДС афера при внос на рапично олио. Той бе арестуван заедно с мъжа на бившата НДСВ депутатка Теодора Дренска – Цанко Дренски, и петричаните Живко Карадалиев и Георги Стоянов, и получи обвинение за неплащане на данъци в особено големи размери – 183 069 лева, чрез използване на фалшиви фактури при няколко вноса на рапично олио от Гърция в периода 16.07.-17.09.1998 г. Покрай тази афера на Лъчезар Петков му лепнаха прякора Лъчо Мазния. Делото обаче бе прекратено заради изтекла давност, Дренски и Карадалиев бяха оправдани и последният дори осъди прокуратурата на 31 000 лв. за неимуществени вреди, които претърпял заради неправилно обвинение и забавено правосъдие.

Лъчезар Петков бе на прицела на Темида и за „свинска афера”. Той бе обвинен, че през 2005 г. е направил опит да внесе контрабандно през митница Кулата 770 кашона свинско филе и 140 кашона бонфиле на обща стойност 124 603 лв., като предложил 10 000 евро на двама митничари. През 2008 г. Окръжен съд – Благоевград го призна за виновен по двете обвинения и го осъди на 2,5 г. условно и глоба от 25 000 лв., делото обаче бе връщано 2 пъти от САС и накрая Мазния бе оправдан за контрабандата, а за подкупа на митничарите получи 1 г. и 6 месеца условно и глоба от 2000 лв.

Впоследствие Лъчезар Петков бе обвинен и за безакцизни цигари, арестуваха го и след наркосделка в района на петричките оранжерии, но в момента видимо изцяло е загърбил миналото и се е отдал на сериозен бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *