Лъжица зехтин на ден намалява риска от деменция и рак

Все повече доказателства сочат, чедобавянето на само една лъжицазехтин към храната ви всеки ден можеда има мощни ползи за здравето. А ново проучване показва, че тазирецепта пази от деменция.

Здравословният „средиземноморски“ режим на хранене като цяло включва зехтин, а изследователи твърдят, чесамата съставка се отличава с много полезни качества. „Обикновенохората, които използват зехтин заготвене или като дресинг, имат по- добро общо качество на хранене, ноинтересното е, че открихме връзкатанезависимо от този фактор“, казвадиетологътот Харвардскияуниверситет Анн-Жули Тесие.

Тесие и колегите ѝ комбиниратрезултатите от проучвания намедицински сестри и здравниспециалисти, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век. Всичките не са страдали от сърдечнизаболявания и рак, когато през 1990 г. в изследванията за първи път савъведени въпроси за консумацията назехтин.

Изследователите са установили, чепри възрастните, които редовноконсумират повече от 7 грама зехтиндневно (около половин супеналъжица), вероятността да починат отзаболявания, свързани с деменция, е с 28% по-малка в сравнение с тези, които никога или рядко консумиратзехтин.

„Зехтинът може да оказвапротивовъзпалително и невропротективно действие порадивисокото си съдържание намононенаситени мастни киселини и други съединения с антиоксидантнисвойства, като витамин Е и полифеноли“, обясняват Тесие и екипът ѝ.

Проучванията върху животнипоказват, че определени видовемазнини, като напримермононенаситените мастни киселини, съдържащи се в зехтина, могат даимат защитни свойства за здравето, а полифенолите могат да помогнат запредотвратяване на амилоиднитеплаки, свързани с болестта наАлцхаймер.

„Има доказателства, които показват, че комбинацията от всички тезиразлични съединения, а не един-единствен елемент, е отговорна заположителните ефекти“, казваневрологът Роби Берман.

Предишни изследвания сочат, че прихората, които редовно консумиратзехтин, рискът от смърт отневродегенеративно заболяване е с около 30% по-нисък.

Тъй като броят на страдащите отдеменция непрекъснато нараства в световен мащаб и няма лек, превантивните мерки чрез диета, физически и умствени упражнения санай-добрият шанс да намалим тезизаболявания, които понастоящемзасягат повече от 55 милиона души в света.

Зехтинът вероятно е ключовкомпонент, който стои в основата напостоянните положителни резултатиза здравето при средиземноморскиярежим на хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *