Лъвчетата Косара и Симба скоро няма да се приберат у дома

Лъвчетата Косара и Симба скоро няма да се приберат у дома

Любимите лъвчета на Благоевград скоро едва ли ще могат да се върнат у дома. Днес общинските съветници отказаха да гласуват предвидените в бюджета 450 000 лева за ремонт на клетката на Косара и Симба, които бяха преместени временно в зоологическата градина във Варна, тъй като клетката им в благоевградския зоопарк не отговаря на изискванията.

Община Благоевград има предписания от компетентните институции да направи основен ремонт на въпросната клетка, така че тя да отговаря на естествените местообитания на животните. Ако това не се случи, Косара и Симба няма да могат да се завърнат у дома. Това обаче поставя под въпрос и съдбата на цялата зоологическа градина в Благоевград, тъй като по този начин няма да може да се поднови лиценза, който в момента изтича. Така жителите на областния център могат да останат без зоопарка, който от 1959 година радва малки и големи и е един от символите на града, пише Илинден прес.

Факт е, че състоянието на клетките, в които се отглеждат животните, е лошо и са нужни сериозни инвестиции. Прави са и онези общински съветници, които на днешната сесия обърнаха внимание, че превръщането на зоологическата градина в модерен европейски зоопарк може да струва скъпо на Община Благоевград, но пък закриването на обекта едва ли ще се хареса на поколения благоевградчани, израснали с животните там.

Със сигурност е нужен задълбочен дебат за съдбата на зоопарка и ако искаме той да бъде съхранен, то тогава със сигурност ще трябват инвестиции. Ако ли не – тогава общинските съветници да дадат друго предложение. Вероятно кметската администрация ще предложи за гласуване на въпросните 450 000 лева на следващата сесия.

Тасков: Искаме модерен зоопарк в града, но не за сметка на по-добра инфраструктура и спорт!

Нашата група ще подкрепи рамката на бюджета, включително и направените промени, които са в Приложение № 12, както и предложението на Комисията по младежата и спорта.

Това каза общинският съветник Радослав Тасков по време на дебатите около Бюджет 2021 година на Община Благоевград. Той отбеляза, че не са против Благоевград да има модерен зоопарк, където всички граждани и гости да могат да се разхождат, но не е редно в бюджета да се залагат 450 хил. лв. за изграждане на клетка за големи котки.

„Смятам, че това трябваше да се направи преди, а не този обект да се включва в бюджета. Казахте, че само около 500 хил. лв., са необходими за клетка ма лъвовете и че само една от клетките отговаря на изискванията за лиценз. На всички ни е ясно, че за да има модерен зоопарк трябват между 5 – 10 млн. лв. Още повече, че като се гледа един бюджет, трябва да има баланс на интереси”, каза още Тасков.

Общинският съветник подчерта, че цената, която се предлага за изграждането на клетката е безумно висока. „Чух, че ще правим най-модерната клетка на Балканския полуостров. Малко ми звучи като „На гол тумбак, чифте пищови”. На фона на това, че има улици, които се нуждаят от ремонт, че мазетата на хората се наводняват с минерална вода”, уточни той.

Тасков напълно подкрепя и предложението за облагородяване на пространството в парка около Американския университет, където от години хората сигнализират, че липсва предпазна ограда около реката, което създава предпоставки за инциденти.

Относно предложението за допълнителни средства за спорт, Тасков посочи, че категорично трябва да се увеличи субсидията за спорт. „Тъй като имаше закачака между млади и стари съветници, ще ви кажа, че няма млади и стари, има можещи и не можещи”, завърши изказването си Радослав Тасков.

Зам.-кметът Ясен Попвасилев, както и кметът на Община Благоевград инж. Румен Томов казаха, че при всички положения ще се мисли за търсенето на по-добри и по-евтини варианти за изграждането на въпросната клетка за лъвовете. Инж. Томов посочи, че ще проведе среща със строителни фирми, на която ще се обсъди точно този въпрос и ще се търсят по-евтини варианти.

Той допълни, че по отношение необходимостта от парапет на река Бистрица при Американския университет, със сигурност трябва да се постави такъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *