Лозан Панов: Радев трябваше да провери Кирил Петков, има основание за импийчмънт

Трудно можем да преценим дали Кирил Петков е действал, защото е заблуден относно закона, поради лоша преценка или лоши съветници. Не мисля, че президентът не трябва да провери декларациите на хората, които стават служебни министри. Това заяви Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС) и кандидат за президент.

Според Панов, президентът е трябвало да направи проверка. Той даде пример с избора на Иван Гешев за главен прокурор и дали е трябвало да заема поста. А Панов категорично заяви, че още през лятото е имало достатъчно факти, че Кирил Петков не трябва да е икономически министър, но Румен Радев не е направил нищо. „Обезстойностява се институцията на президента и той се превръща в един гумен печат”, каза Панов пред bTV.

Панов каза и друго, което конституционалисти споделиха пред Actualno.com неофициално – заради Кирил Петков има основание Румен Радев да бъде свален от поста си на президент (импийчмънт). Президентът може да бъде свален, ако извърши държавна измяна или наруши Конституцията, посочи съдията.

Припомняме, че в казуса с Кирил Петков всъщност беше обявен за противоконституционен указът на Радев, с който назначи Петков за министър на икономиката във второто служебно правителство, което сформира в мандата си на президент. Що се отнася до зеления сертификат, Панов заяви, че според него няма нарушаване на човешки права. Науката трябва да ни убеди какво да правим, по думите му. „Ваксиниран съм още от април, 2021 година“, каза Панов за себе си. И посочи, че ако е имал власт, е щял да бъде за още по-строги мерки още от лятото предвид колко тежка е вълната.

Панов обаче е против тотален локдаун и припомни какво каза проф. Пенка Петрова – за локдаун за най-възрастните. За да спасим човешкият живот, трябва да сме готови да се разделим с малка част от нашите права, категоричен е Панов. Той обаче смята, че за изборите не трябва да гласуват само хора със зелен сертификат, а да има организация така, че да се пази дистанция и да има безопасна среда. За финал Лозан Панов защити Зелената сделка и поиска отговор дали „Мариците“ ще са ефективни например след 2025 година и дали продукцията им ще е изгодна за българите или всъщност ще е в тежест.

Смятам, че ще стигна до балотаж. Ако не стане, ще подкрепя този, който не е получил подкрепата на ДПС, каза Панов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *