Лещен: Всичко е от камък и глина, местните са против бетона

Лещен: Всичко е от камък и глина, местните са против бетона

Лещен е едно прекрасно кътче, където времето сякаш е спряло. Повечето от къщите за гости в архитектурния резерват притежават сертификат „Зелена къща”. Това означава, че в накацалите по склона на Родопите сгради има автентично посрещане и грижа за природата при обслужването на гостите.

Признанието се дава и на семейни хотели, които успешно са преминали оценка за съвместимост с европейските критерии за качествено настаняване, където отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум. Домакините пък познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те полагат старание стопанството им да пести природните ресурси, да не замърсява околната среда и насърчават гостите да пътуват по един отговорен начин и с уважение към природата.

Интересът на наши и чужди туристи се увеличава непрекъснато. С постоянен адрес тук са една шепа хора. „Често гостите ни са с пъти повече от нас“, шегуват се местните. Посетителите не пропускат да разгледат автентичните къщи, вековните строежи, красивата природа. Лещен е един от най-привлекателните и запазени през вековете курорти за селски туризъм в България. То е разположено на 600 м надморска височина в крайните южни склонове на Западните Родопи.

Жителите му се гордеят със старобългарските къщи. Повечето са реставрирани и предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Разположени са по стръмните склонове на планината и носят всички белези на ковачевския архитектурен стил. Най-забележителните архитектурни паметници са църквата „Света Параскева” от 1837 г. и Килийното селско училище. Наблизо се намира резерватът Тъмната гора, който е с вековни буки и елови дървета, тук са скалните образувания, известните като тракийски светилища Козият камък и Черната скала, каньонът на река Канина и живописната местност Синият вир, има и много екопътеки.

Лещен грабва очите и сърцата на гостите си с хармонията между къщите и гората, която го е обгърнала отвсякъде. Калдъръмени улички се провират между високите, подобни на крепостни стени огради, и въпреки че всичко е от камък и глина, в Лещен цари уют и топлина. Шепата местни хора в селото настояват за ограничаване на строителството и забрана на бетоновите постройки.

„Строят се все нови и нови къщи за гости“, споделят те. Леглата в селището вече са поне 200. Според жителите обаче населеното място ще престане да привлича туристи, ако не се вземат мерки в най-скоро време за ограничаване на бума на строителните дейности. Проблемът е, че се вдигат хотелски комплекси и къщи за гости, които нямат нищо общо с местната архитектура и начин на вдигане на сгради. Селото пък не разполага с необходимите комуникации – водопроводи, трафопостове.

Жителите на Лещен не приемат начина на строителство на част от новите постройки – покриват се с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. Убедени са, че по този начин се съсипва уникалността на населените места. Защото интересът на туристите от страната и чужбина към тях е заради вековните къщи, измайсторени от дърво и камък, а покривите им направени с тикли (камък за облицовка). „Трябва да има изискване новите постройки да се правят в пълен синхрон с вековните къщи в селата ни”, настояват местните. „Туристите могат да се настанят в съвременни и модерни сгради навсякъде в големите градове. Но търсят автентичното и древното, затова идват насам“, убедени са те.

Хранят гостите с горски плодове и родопски гъби

„Храним гостите с плодове от гората, с гъби от Родопите, с екологично чиста храна. Често съм в ролята на гид, разказвам им историята и настоящето на селото. Почти всеки, който посещава минералните извори в село Огняново, идва тук да хапне нещо вкусно – лещенско кюфте, лещенска кълцана наденица, заек в тиква”, разказва един от местните жители.

По думите му всеки посетител в селото пита и за добилата известност Глинена къща на Флинстоун, която е уникална и изградена в неповторим стил. В нея човек хем се пренася в каменната ера, хем ползва модерните бани и кабелната телевизия.

Славата на Лещен води не само туристи в Родопите, но и много телевизионни екипи. Преди няколко години в селището се снима един от българските хитове – „Чужденецът” на режисьора Ники Илиев. Непрекъснато се заснемат реклами и видеоклипове на песни. „Запазената визия на селото отпреди два века е най-голямото ни предимство пред останалите населени места. Защото при нас всеки може да усети духа на българското, на автентичното, на истинското”, категорични са жителите на един от бисерите на Родопите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.